Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών ( IATA ) και το Γραφείο Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών ( UNOCT ) υπέγραψαν μνημόνιο για την ενίσχυση της συνεργασίας με το Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας των Ηνωμένων Εθνών ( CT Travel Program).

Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον Γενικό Γραμματέα της UNOCT κ. Vladimir Voronkov και τον Γενικό Διευθυντή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της IATA, κ. Alexandre de Juniac κατά τη διάρκεια μιας εικονικής τελετής.

Το CT Travel Program, μια παγκόσμια εμβληματική πρωτοβουλία της UNOCT, βοηθά τα κράτη μέλη στην οικοδόμηση των δυνατοτήτων τους να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν τρομοκράτες και σοβαρούς εγκληματίες χρησιμοποιώντας εκ των προτέρων πληροφορίες επιβατών (API), αρχείο ονομάτων επιβατών (PNR) και άλλα δεδομένα επιβατών, σύμφωνα με με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας 2178 (2014), 2396 (2017) και 2482 (2019) και σχετικούς νόμους περί απορρήτου. Η IATA θα ενταχθεί στο CT Travel Program ως ο πρώτος μη κυβερνητικός εταίρος της πρωτοβουλίας.

«Αυτό το μνημόνιο είναι ορόσημο όχι μόνο για το πρόγραμμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά και για την UNOCT στο σύνολό της, καθώς αυτή είναι η πρώτη συμφωνία που συνάψαμε με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα. Συμβολίζει τη σημασία της συνεργασίας με την αεροπορική βιομηχανία για τη δημιουργία συστημάτων δεδομένων επιβατών και παρέχει ένα πλαίσιο συνεργασίας », δήλωσε ο κ. Voronkov.