Μια επιθετική πολιτική προβολής της Αρκαδίας και των προορισμών, που ανήκουν στα όρια του Δήμου, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης, ξεκινώντας από την εσωτερική αγορά. Η ανέγγιχτη φύση, η ιστορικότητα, τα τοπικά προϊόντα με Προστατευμένη Ονομασία προέλευσης, η μοναδική τοπική κουζίνα, οι δυνατότητες ειδικών μορφών τουρισμού, το χιονοδρομικό κέντρο στο Μαίναλο, που επαναλειτούργησε εφέτος υπό την εποπτεία του Δήμου και την ευθύνη του τοπικού Ορειβατικού Συλλόγου, αποτελούν τα «όπλα» για την προσέλκυση επισκεπτών, ειδικά τα Σαββατοκύριακα και πρωτίστως από την Αθήνα, αφού η απόσταση δεν υπερβαίνει τη μιάμιση ώρα.

Αξιοσημείωτο ότι στην περιοχή του Δήμου Τριπόλεως ετοιμάζονται πέντε νέα ξενοδοχεία, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, που θα προσθέσουν 300 κλίνες στο ξενοδοχειακό δυναμικό της (υπάρχουν ήδη 700 κλίνες). Μάλιστα, η μια από τις πέντε επενδύσεις θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Τρίπολης και είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση ξένου επενδυτή (λιβανέζικα κεφάλαια), αφού θα απορροφήσει 5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Τουριστικής Οικονομίας και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δημήτρη Λαγό, η περιοχή της Αρκαδίας, με τους πλούσιους φυσικούς πόρους, προσφέρεται για αθλητικό τουρισμό, που περιλαμβάνει δραστηριότητες περιπέτειας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, στην επαναλειτουργία του, προσέλκυσε ήδη μέχρι τώρα 40.000 επισκέπτες, με το 3% να είναι ξένοι.

Από φέτος, εξάλλου, το Επιμελητήριο Αρκαδίας θεσπίζει ετήσιο φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων και γεύσεων στην Τρίπολη, με στόχο την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, ο οποίος θα βασίζεται στα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και στην τοπική κουζίνα. Στα τοπικά προϊόντα, βεβαίως, περιλαμβάνεται το Μοσχοφίλερο Μαντινείας, στο μικρό παραδοσιακό Οινοποιείο ΚΑΛΟΓΡΗ και τα εξαιρετικά κρασιά, που παράγει το Οινοποιείο Σπυρόπουλου.

Επιπλέον καταβάλλονται προσπάθειες για την προώθηση της τοπικής παραγωγής με τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας για τα Αρκαδικά Προϊόντα και υπηρεσίες. Σκοπός αυτού του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας είναι, μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία δέσμευση των τοπικών παραγωγών, να διαμορφωθεί μια «ταυτότητα ποιότητας», η οποία θα χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες που προσφέρονται και τα προϊόντα που παράγονται από τα μέλη του.

Το Αρχοντικό Καλτεζιώτη, στην Κάψια, εξάλλου, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Αντισφαίρισης Τρίπολης, θα φιλοξενεί κάθε χρόνο το Πανελλαδικό Ανοικτό Πρωτάθλημα Αγωνιστικού ΜΠΡΙΤΖ με την επωνυμία «ARCADIA BRIDGE OPEN 2012». Φέτος, το πρωτάθλημα αυτό θα φιλοξενηθεί στις 17,18 και 19 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή 150 αθλητών, αλλά και νεοφώτιστων μαθητών.

Γιάννης Παπαδόπουλος