Ανέκαμψε πέρυσι η πληρότητα των ξενοδοχείων στο Μπαλί, σημειώνοντας αύξηση άνω του 4% μετά από ένα δύσκολο 2015. Αλλά με ποιο κόστος;
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση από την εταιρεία C9 HotelWorks και την Horwath HTL, αυτή η αυξανόμενη πληρότητα προήλθε από την αύξηση των τουριστικών αφίξεων, την επιβράδυνση του ανοίγματος νέων ξενοδοχείων και κυρίως από την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Με τις διεθνείς αφίξεις στο Μπαλί να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ το 2016, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για μια “μαζική μεταστροφή της αγοράς» που απειλεί να διαβρώσει περαιτέρω τις τιμές. Ειδικότερα, η Ηπειρωτική Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του νησιού από την άποψη των διεθνών αφίξεων, και η χώρα προβλέπεται να ξεπεράσει την Αυστραλία το 2017 και να γίνει κυρίαρχη αγορά εισερχόμενων τουριστών.

Επιπλέον όσον αφορά στον ξενοδοχειακό τομέα, παρατηρείται πτώση στην ημερήσια μέρη τιμή (ADR) και  στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (revPAR), με σημαντικές μειώσεις στον δείκτη ADR που μερικές φορές φτάνει μέχρι και το 6%.

Μάλιστα ο δείκτης ADR αναμένεται να τεθεί υπό περαιτέρω πίεση στα επόμενα χρόνια. Μεταξύ 2017 και 2020 στα νέα ξενοδοχεία στο Μπαλί θα  κυριαρχούν οι κατηγορίες τριών αστέρων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% της συνολικής προσφοράς και περισσότερα από 5.600 δωμάτια.

Τέλος το Μπαλί αναμένεται να καλωσορίσει περίπου έξι εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το 2017, περίπου το 40% του εθνικού ινδονησιακού συνόλου. Από αυτά, μέχρι και 2.4 εκατ. είναι πιθανό να προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Κίνας.