Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ορυμαγδός νέων τουριστικών επενδύσεων λαμβάνει χώρα αυτή την περίοδο. Σε πιονέρο διενέργειας των νέων projects παραμένουν τα ελληνικά νησιά με σηματωρό την Κρήτη. Διεθνή brands εισέρχονται διαρκώς σε νέα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής το πολυτελές brand “J W Marriott” θα φέρει το υπό ανέγερση ξενοδοχείο της «Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε.» στο Μαράθι των Χανίων που αφορά σε 5στερη μονάδα 238 δωματίων και 530 κλινών συνολικού κόστους 31,75 εκατ. ευρώ. Τη διαχείρηση της μονάδας θα έχει η SWOT HOSPITALITY.

Σημειώνεται ότι η Marriott βρίσκεται και με 2 έτερα brands στα Χανιά το Autograph Collection της Domes Resorts της οικογένειας Σπανού και ξενοδοχείου στα Ταμπακαριά στην Χαλέπα.

Στα Χανιά επίσης εισήλθε και ο όμιλος Hilton με το νεοπαγές brand της Curio Collection by Hilton. Πρόκειται για το Imperial Flair Chania Old Town που έρχεται σε συνέχεια της σύναψης franchise συμφωνίας του ομίλου με την ιδιοκτήτρια του ακινήτου Τσιλεδάκης Α.Ε. (Corissia Hotels & Resort).

Εν τω μεταξύ “πράσινο φως” έλαβαν το τελευταίο τρίμηνο 30 ξενοδοχειακά projects, προϋπολογισμού αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ, σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι αρμόδιοι φορείς ενέκριναν τις σχετικές διαδικασίες αδειοδότησης.

Ο κύριος όγκος των επενδύσεων αφορά στα ελληνικά νησιά

• Προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου παραχώρησε η πολεοδομία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το κατάλυμα βρίσκεται στην περιοχή ΛΑΚΚΟΙ ΚΑΛΑΜΟΥΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και ανήκει στην οικογένεια Βελώνη.

• Οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου κατηγορίας 4 αστέρων παραχώρησε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Λευκάδας. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Περιγιάλι στην περιοχή Νυδρί και ανήκει κατά 50% στον κ. Ζαβιτσάνο Δημήτριο και κατά 50% στην κ. Ζαβιτσάνου Κων/να-Βικτωρία.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχείου 5*. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Ακρωτήρι και ανήκει στην εταιρία AKRO RESORT ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

• Προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 5* ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Κάμπος-Πολίχνης στη δημοτική ενότητα Σαγκρίου.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας προχώρησε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας για νέες διώροφες κατοικίες με υπόγειο (Ξενοδοχείο 4 αστέρων). Το ακίνητο βρίσκεται στη πόλη Μεσσαριά του δήμου Θήρας και ανήκει στην κα Χούντα Μιράντα.

• Οικοδομική άδεια ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Μήλου για «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 4*. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Πλατύς Γιαλός στην Απολλωνία της Σίφνου και ανήκει στην ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Καρπάθου προχώρησε στην άδεια δόμησης ξενοδοχείου 4* που βρίσκεται στον οικισμό ΑΦΩΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ και ιδιοκτήτης είναι ο κ. ΔΙΑΚΟΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χίου προχώρησε στην αναθεώρηση οικ. αδείας ME προέγκριση ή βεβαίωση για “Προσθήκη κατ επέκταση και καθ ύψος και αλλαγή χρήσης του συνόλου του κτηρίου σε “Ξενοδοχείο 3*. Το κατάλυμα βρίσκεται στην πόλη της Χίου, οδό Στεφάνου Τσουρή και ανήκει στην εταιρία DATA ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ ΟΕ.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας ενέκρινε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο “AEGEAN BLUE” 3*, δυναμικότητας 11 δωματίων. Το ακίνητο βρίσκεται στην Οία και ανήκει στην εταιρία AEGEAN BLUE ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΙΝΙΟΥ-ΠΕΠΠΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

• Η πολεοδομία του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων ενέκρινε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο 5* που βρίσκεται στον οικισμό Άγιος Στέφανος Αυλιωτών του δήμου Βόρειας Κέρκυρας και ανήκει στην εταιρία ΙΟΝΙΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΙΚΕ IONIAN PROPERTIES PC.

• Οικοδομική άδεια ενέκρινε η πολεοδομία του δήμου Μήλου για νέο διώροφο ξενοδοχείο με υπόγειους χώρους και πισίνα στο Λιβάδι της Σερίφου. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρία ELVEIS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Θήρας προχώρησε στην προέγκριση οικονομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου, 3*. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Μονόλιθος του δήμου Θήρας και ανήκει στην εταιρία DONKEY HOTELS Α.Ε.

• Οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου 5* κλασικού τύπου στον οικισμό Δ.Κ Νάουσας, θέση “Λυγαριές ή Αλυγαριές”΄, παραχώρησε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρία ΚΑΝΑΒΕΣ ΟΙΑ ΑΕ.

• Νέα οικοδομική άδεια που αφορά στο “ΝΕΟ ΠΕΝΤΑΣΤΕΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 99 ΚΛΙΝΩΝ. Το κατάλυμα βρίσκεται στην δημοτική κοινότητα Ιουλίδας, του δήμου Κέας στην θέση Καλόγηρος, και ιδιοκτήτρια είναι η εταιρία INMO PARCK INVEST A.E.

• Οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων στον Φοίνικα Σύρου, ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Αργελιό», και ιδιοκτήτης είναι η ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

• Οικοδομική άδεια για την ανακαίνιση και αναβάθμιση του ξενοδοχείου “Louis Zante Beach” σε 5*, δυναμικότητας 490 κλινών, ενέκρινε η Ειδική υπηρεσία προώθησης και αδειοδότησης τουριστικών επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή του Λαγανά στο δήμο Ζακυνθίων, ενώ ιδιοκτήτρια είναι η εταιρία LEONIDAS HOTEL 1 AE.

• Αναθεώρηση άδειας για τροποποίηση της μελέτης και την ανέγερση ξενοδοχείου τύπου 5 αστέρων, ενέκρινε ο υπηρεσία δόμησης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Το κατάλυμα βρίσκεται στην οδό Βράσσες Αιγιάλης στον δήμο Αμοργού και ιδιοκτήτρια είναι η εταιρία ΑΙΓΙΑΛΙΣ ΑΕ.

• Ενημέρωση Οικοδομικής Αδείας ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης Καβάλας για την « ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΞΕΝΟΧΕΙΟΥ 3*. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Σκάλας Παναγίας στη Θάσο και ανήκει στην εταιρία EUPHORIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

Σημαντικές επενδύσεις και στην Κρήτη

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χανίων προχώρησε στην έγκριση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο 4* που βρίσκεται στην πόλη Καστέλι Κισσάμου και ανήκει στον κ. ΔΟΥΒΛΕΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΑΝΔΡΕΑ.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ηρακλείου προχώρησε αναθεώρηση της ΥΠ’ ΑΡ. 203/2018 ΟΙΚ.ΑΔΕΙΑΣ “ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΕΞΑΩΡΟΦΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΜΕ 2 ΥΠΟΓΕΙΑ & ΠΙΣΙΝΑ”
Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Μίνωος & Λεωφ Σοφ. Βενιζέλου στο Ηράκλειο και ανήκει στην εταιρία Α.Τ.Ε.Σ.Ε.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ρεθύμνης ενέκρινε άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 5 αστέρων, δυναμικότητας 99 κλινών, με πισίνες. Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Πηγιανός Κάμπος και ανήκει στην εταιρία ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΟΛΤΥΡΑΚΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

• Προέγκριση άδειας αναθεώρησης ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ηρακλείου για «ΑΛΛΑΓΗ ΧΡΗΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ & ΙΔΡΥΣΗ 5* ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ – ΜΕΡΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΝΤΑΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ – ΑΝΑΚAΙΝΙΣΗ – ΑΝΑΔΙΑΡΡΎΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΨΕΩΝ – ΑΛΛΑΓΗ ΟΨΕΩΝ- ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ 50 ΔΩΜΑΤΙΩΝ”. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρία MS WHITE HOSPITALITY.

Δραστηριότητα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

• Η υπηρεσία δόμησης Ιωαννίνων προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ίδρυση ξενοδοχείου 4 αστέρων με μετατροπή δύο διατηρητέων κτιρίων κατοικιών και προσθήκη νέου κτιρίου με υπόγειο και πάρκινγκ. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτη στα Ιωάννινα και ανήκει στην εταιρία ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΣ Μ.Ι.Κ.Ε.

• Η πολεοδομία Μεσολογγίου προχώρησε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων. Το ακίνητο βρίσκεται στην Πάλαιρο του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και ανήκει στην εταιρία “ΗΛΙΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ι Κ Ε”.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Νέας Προποντίδας προχώρησε στη 2η ενημέρωση της οικοδομικής άδειας με α/α 213881 (ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ) σε ακίνητο που βρίσκεται στον οικισμό Ν. Ποτίδαια και ανήκει στην εταιρία AF PARTNERS – ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ.

• Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, για την κατασκευή και λειτουργία, ξενοδοχείου, κλασσικού τύπου, κατηγορίας 5*, δυναμικότητας 449 κλινών -150 δωματίων, καθώς και των συνοδών έργων εξυπηρέτησής του, με μετατροπή υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων πρώην ξενοδοχείου «ΛΑΚΩΝΙΣ», εντός γηπέδου συνολικού εμβαδού 28.454,65τ.μ., στην εκτός σχεδίου θέση «Λακωνίς-Σελινίτσα», της εταιρείας ΣΠΑΡΤΑ ΓΚΟΥΡΜΕ ΑΒΕΓΕΤ. (φορέα λειτουργίας κατόπιν μακροχρόνιας μίσθωσης).

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Αλμωπίας ενέκρινε την ενημέρωση οικοδομικής άδειας για ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Λουτράκι Αλμωπίας που ανήκει στην εταιρία ΑΦΟΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΟΕ.

• Η υπηρεσία δόμησης το δήμου Ναυπακτίας ενέκρινε τη δημιουργία ξενοδοχείου 4 αστέρων και δυναμικότητας 34 κλινών που βρίσκεται στην περιοχή Βαρειά Ναυπάκτου και ανήκει στην εταιρία ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΟΝ. ΙΚΕ.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις στο κέντρο της Αθήνας

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Αθηναίων προχώρησε στην προέγκριση Οικ. Άδειας Κατηγορίας 1 για Αποκατάσταση Διατηρητέων Κτιρίων & Αλλαγή Χρήσης σε Ξενοδοχείο 5 Αστέρων. Το ακίνητο βρίσκεται στο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ και ανήκει στην εταιρία GEF REAL ESTATE DEVELOPMENT LTD

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Αθηναίων προχώρησε στην προέγκριση για αναθεώρηση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου στην οδό Αγίου Παύλου. Ενέκρινε την ανέγερση ξενοδοχείου μέχρι 100 κλίνες, 9 ορόφων με δώμα και ένα υπόγειο. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρία ΜΠΟΥΣΙΟΣ Η- ΝΤΟΒΑΣ Μ. “SAINT PAUL” Α.Ε.