του Χάρη Ντιγριντάκη
Στον αστερισμό των επενδύσεων συνεχίζει να κινείται ο ελληνικός τουρισμός. Μολονότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρείται προσωρινή ανάσχεση επενδυτικών επαφών -εν αναμονή του νέου φορολογικού καθεστώτος για την οικοδομή αλλά και της εφαρμογής του νεοπαγούς επενδυτικού νόμου- νέοι αλλά και παλαιότεροι παίκτες της ξενοδοχειακής αγοράς προχωρούν σε επενδυτικές κινήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday αίσθηση προκαλεί στην αγορά το γεγονός ότι ο Πολωνικός επενδυτικός όμιλος White Οlive στον οποίο ανήκει και το Rainbow tours, προχώρησε στην απόκτηση 4 μονάδων μέσω εκμισθώσεων και εξαγορών.
Οι μονάδες βρίσκονται 1 στο Ηράκλειο, 1 στη Ρόδο και 2 στη Ζάκυνθο όπου στο νησί του Ιονίου η δαπάνη λέγεται ότι ανέρχεται στο ποσό των 15 εκατ. ευρώ.
Επένδυση με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για τον τουρισμό των Χανίων, δρομολογεί ο ισχυρός Χανιώτης επιχειρηματίας του κλάδου της εμπορίας ξυλείας κ. Αντώνης Βασιλάκης. Σε οικόπεδο 65 στρ. στο Μαράθι δημιουργεί πολυτελές κρητικό χωρίο δυναμικότητας 130 βιλών περίπου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Βασιλάκης είναι μέτοχος της Παγκρήτριας Τράπεζας. Την ίδια ώρα που ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πωλείται από τη Hines το Grand Hyatt στη Λεωφόρο Συγγρού, νέα επένδυση στην Αθήνα φέρεται να δρομολογεί και η Dimand επίσης στη Λεωφόρο Συγγρού απέναντι από το Πάντειο.
Ακόμη ξενοδοχείο τελικά θα γίνει και ο πρώην Κυανούς Σταυρός στην Πλατεία Μαβίλη από το ολλανδικό fund Ten Brike.
Επίσης από στιγμή σε στιγμή φέρεται να ξεκινάει τις εργασίες ανακαίνισης και επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου Mistral στην Καστέλα ο επιχειρηματίας Δουζόγλου, ενώ κινεζική εταιρεία απέκτησε πρόσφατα το ξενοδοχείο Μέδουσα πλησίον του ιδρύματος Νιάρχος.
Στην ισραηλινή BZBW κατέληξε το οικόπεδο της Τραπέζης της Ελλάδος στο Παλαιό Φάληρο το οποίο κτίζει 19.000 τ.μ. Ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο κ. Guy Zadik στον οποίο μεταξύ άλλων ανήκει το G4 Group.
Λέγεται ότι προετοιμάζει την ανέγερση Ξενοδοχείου και κατοικιών, ενώ η εταιρεία του έχει επενδύσει ήδη σε ακίνητα σε Πλάκα, Ψυρή και Μητροπόλεως.
Brown Hotels
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει κατά πληροφορίες το επενδυτικό της κρεσέντο η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels στην περιοχή της Ομονοίας.
Απέκτησε τόσο το ξενοδοχείο Ίλιον όσο και το παλαιό κτίριο του ΚΚΕ στην οδό Κοτοπούλη (στέγαζε ξενοδοχείο παλαιότερα).
Σημειώνεται ότι η αυλαία της δραστηριοποίησης της Brown στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά τοποθετείται στο τέλος του έτους, όπου η διεθνής αλυσίδα Brown Hotels όπως αποκάλυψε πρώτο το tourismtoday θα έχει την επίσημη πρώτη της επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου Ακροπόλ στο κέντρο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη στον έλεγχο της Brown Hotels έχει περάσει και το ξενοδοχείο La Mirage, στην Ομόνοια το οποίο βρίσκεται σε φάση ανακαίνισης.
Το ξενοδοχείο Ακροπόλ μετονομάζεται σε Brown Acropol, με στόχο να επανασυστήσει στην εγχώρια και παγκόσμια τουριστική αγορά την ιστορική περιοχή της Ομόνοιας.
Το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και με επιρροές από την κοσμοπολίτικη δεκαετία του 1960, θα διαθέτει 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους και rooftop bar restaurant με μοναδική θέα.
Τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Brown Acropol αναλαμβάνει ο κ. Μανώλης Παπαδάκης.
Επισημαίνεται ότι η Brown Hotels στελεχώνει το κεντρικό γραφείο της Ελλάδας με τα ακόλουθα διευθυντικά στελέχη: τη Δήμητρα Αρίδα ως Director of Sales & Marketing, το Διονύση Μαράτο ως Director of Human Resources και το Γιώργο Ξύδα ως Director of Finance.
Σχετικά με την Brown Hotels:
Η αλυσίδα Brown Hotels, με έδρα το Τελ Αβίβ, διαθέτει boutique hotels σε πολλές σημαντικές πόλεις του κόσμου.
Συγκεκριμένα, διαθέτει τα φημισμένα Brown TLV, Brown Beach House, Poli House και DAVE στο Τελ Αβίβ, καθώς και τα Villa Brown και Villa Ba’Moshava στην Ιερουσαλήμ.
Έχει επίσης ξενοδοχεία στην πόλη Τρογκίρ της Κροατίας, στην Κύπρο και τη Γερμανία, ενώ επεκτείνεται και στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η φιλοσοφία της Brown βασίζεται στη δέσμευση για άψογη εξυπηρέτηση, στην αυθεντικότητα, το άριστο design και τη σύγχρονη αισθητική.
Condo Hotels
Βούτυρο στο ψωμί για την υλοποίηση ορισμένων εκ των παραπάνω επενδύσεων αλλά και για την υλοποίηση νέων αποτελεί η δυνατότητα υπαγωγής στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου επενδυτικών σχεδίων ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) όπως ορίζονται στον ν. 4276/2014, υπό την προϋπόθεση ότι η μεταβίβαση ή η μακροχρόνια μίσθωση ενισχυόμενων τμημάτων των εν λόγω ξενοδοχείων γίνεται μετά τη λήξη της τήρησης των υποχρεώσεων του επενδυτή. Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μετατροπής ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων του 2004 και 2011 σε ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας διασφαλίζοντας την τήρηση των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου ως προς τις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των φορέων των επενδυτικών σχεδίων.
Ακόμη με την τροπολογία καταργείται η υποχρέωση έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των συμβάσεων μίσθωσης των φορέων επενδυτικών σχεδίων στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες αφορούν σε εμπορικά καταστήματα και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός της ενισχυόμενης επένδυσης.
Αυτό κρίνεται απαραίτητο κατά το νομοθέτη για τη διευκόλυνση και απλούστευση των διαδικασιών ανάπτυξης των οικείων επενδυτικών σχεδίων και την αποφόρτιση των αρμόδιων υπηρεσιών από διοικητικό βάρος.
Παράλληλα προτείνεται η επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης και σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των προγενέστερων αναπτυξιακών νόμων.
Tέλος στην τροπολογία υπάρχει και διάταξη με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής σε συλλογικές αποφάσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των αποφάσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του νόμου 4399/2016 και ειδικότερα όσων εντάσσονται στα καθεστώτα κινήτρων που προβλέπουν την παροχή κρατικών ενισχύσεων και τα οποία μπορούν αν συγχρηματοδοτηθούν από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.