Του Χάρη Ντιγριντάκη

Μολονότι το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την επόμενη ημέρα της χώρας, οι επενδύσεις που κυοφορούνται στον τουρισμό ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Πρόκειται για επιχειρηματικά σχέδια που εμφωλεύουν δαπάνες δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά και projects που αναζητούν υπεραξίες χωρίς κατ’ ανάγκη την ύπαρξη υψηλών αποδόσεων.

Στα σκαριά βρίσκονται νέα ξενοδοχεία πολλών αστέρων ανά την Ελλάδα, που αναμένεται να εμπλουτίσουν προσεχώς τη φαρέτρα του ελληνικού τουρισμού με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των ταξιδιωτών.

Η Αθήνα, η Κρήτη και οι Κυκλάδες βρίσκονται στο επενδυτικό στόχαστρο και προχωρούν στον εμπλουτισμό του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος τους με στόχο την προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλών προδιαγραφών.

Μήλος

Σε τροχιά επέκτασης και αναβάθμισης βρίσκονται τα δύο μοναδικά πεντάστερα ξενοδοχεία της Μήλου.
Ένα βήμα πιο κοντά στην αδειοδότησή του και στην εξασφάλιση των απαραίτητων γνωμοδοτήσεων που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίησή του βρίσκεται το project επέκτασης του Milos Cove Inception Resort από την εταιρεία «Milos Cove ΑΞΕ», με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Το υπάρχον ξενοδοχείο, δυναμικότητας 84 κλινών, βρίσκεται στην περιοχή Πούντα-Αγκάλη, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Κώμια, και διαθέτει συνολικά στην υφιστάμενη κατάστασή του 38 πισίνες ιδιωτικής χρήσης και 1 κοινόχρηστη.

Το υπό αδειοδότηση project προβλέπει την κατασκευή δύο νέων συγκροτημάτων, όπου θα αναπτυχθούν 16 δωμάτια, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας του resort στις 118 κλίνες.

Επίσης, προβλέπονται, βάσει σχεδιασμού, η κατασκευή μίας νέας κολυμβητικής δεξαμενής, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, καθώς και μικρή αύξηση της δυναμικότητας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ).

Βάσει σχεδιασμού, οι εργασίες επέκτασης του υφιστάμενου ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα διαρκέσουν περίπου 15 μήνες και προγραμματίζεται η έναρξή τους αμέσως μετά την έκδοση της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων που ακολουθεί την αξιολόγηση της ΜΠΕ.

Το έτερο project υψηλών προδιαγραφών της Μήλου αφορά την επέκταση του ξενοδοχείου «White Coast» στη Μήλο, ένα έργο που «τρέχουν» η Invel και η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.

Σύμφωνα με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η γενική διεύθυνση Χωροταξικής Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους και έθεσε συγκεκριμένους περιορισμούς προκειμένου να «ξεκολλήσει» η επένδυση της V Tourism, φορέα ανάπτυξης του εν λόγω έργου.

Όπως αναφέρεται, η εφαρμογή των συγκεκριμένων όρων και περιορισμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επέκταση του ξενοδοχειακού καταλύματος σε δύο όμορα αυτού οικόπεδα στη θέση Μύτακας του δήμου Μήλου.

«Η περιοχή, όπου θα επεκταθεί και θα λειτουργεί το σύνολο των έργων της δραστηριότητας του θέματος, δεν εντάσσεται εντός προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου NATURA 2000», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ταυτότητα τη V Tourism, ιδιοκτήτριας εταιρείας του White Coast, το 2022 εξαγοράστηκε από την Prodea Investments ΑΕΕΑΠ (49%) και τη βασική μέτοχό της, την Invel (51%), με σκοπό να καταστήσουν το resort μεταξύ των κορυφαίων στο Αιγαίο. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα τελεί υπό τη διαχείριση της αλυσίδας Domes Resorts & Reserves με επικεφαλής τον Γιώργο Σπανό.

Σήμερα το White Coast λειτουργεί με δυναμικότητα 50 κλινών και στόχος είναι η επέκτασή του έτσι ώστε να αναπτυχθεί ένα συγκρότημα, συνολικής δυναμικότητας 125 δωματίων και 271 κλινών. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η προσθήκη των 100 σουιτών θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Νέα άφιξη στη Γλυφάδα

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα κάνει το ντεμπούτο του στη Γλυφάδα το πρώτο ξενοδοχείο του brand της ACE Hotel στο ακίνητο όπου στεγαζόταν το πρώην Fenix. Η διεθνής αλυσίδα με έδρα τη Νέα Υόρκη επιστρέφει στη Γηραιά ήπειρο, με πρώτη στάση την Αθήνα και το νέο Ace Hotel & Swim Club Athens και είναι επί της ουσίας το πρώτο επενδυτικό εγχείρημα στο χώρο της φιλοξενίας από την Brook Lane Capital, η οποία είχε αποκτήσει το παλιό ξενοδοχείο Fenix τον Ιούλιο του 2021.

Το πολυτελές ξενοδοχείο που αναπτύσσεται ως resort υψηλών προδιαγραφών έχει δυναμικότητα 120 δωματίων, με την αθηναϊκή Ριβιέρα να αποτελεί το ιδανικό σημείο για να φιλοξενηθεί το Ace Hotel & Swim Club Athens, όπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ace Hotel Group / Atelier Ace, Μπραντ Ουίλσον.

Κάτω από την Ακρόπολη

Την ανάπτυξη ενός επταώροφου ξενοδοχείου στην περιοχή Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη, προβλέπει το νέο εγχείρημα του πρώην γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Δημήτρη Τρυφωνόπουλου.

Το πεντάστερο project έχει δρομολογηθεί σε υφιστάμενο διώροφο κτίριο που βρίσκεται επί των οδών Ροβέρτου Γκάλλι 7 και Καρυατίδων 16 και φορέας ανάπτυξης εμφανίζεται η εταιρεία «TRYFON LEISURE & LUXURY VILLAS Α.Ε.».

Το επενδυτικό σχέδιο του πρώην γ.γ. του ΕΟΤ βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων, με τη διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων να δίνει το «πράσινο φως», εγκρίνοντας αφενός τη μελέτη ανέγερσης επταώροφου ξενοδοχείου με διατήρηση των χαρακτηρισμένων ως μνημείων όψεων του υφιστάμενου κτιρίου και αφετέρου τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου των όψεων και εκείνη για συντήρηση λίθινων και μεταλλικών αρχιτεκτονικών στοιχείων.

Σύμφωνα με την έγκριση της μελέτης ανέγερσης, η επένδυση δεν προκαλεί βλάβη στο μνημείο, αλλά αντίθετα θα συντελέσει στην αποκατάσταση των χαρακτηρισμένων όψεών του.

Αντίστοιχα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δίνει το «πράσινο φως» για τις μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης του διακόσμου των όψεων, αλλά και για τη μελέτη συντήρησης λίθινων και μεταλλικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, θέτοντας τους παρακάτω όρους:

Το νέο project των REDS – SWOT

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο εγχείρημα που «τρέχουν» από κοινού η REDS και η SWOT Hospitality και αφορά την ανάπλαση του πρώην ξενοδοχείου Civitel Olympic, το οποίο μίσθωσαν οι δύο εταιρείες στο πλαίσιο διαγωνισμού που διενήργησε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η επανατοποθέτηση του ξενοδοχείου που λειτουργούσε στο συγκεκριμένο ακίνητο στο Μαρούσι αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχήματος SWOT Hospitality και REDS. Σύμφωνα με τους όρους της πλειοδοτικής διαδικασίας, η μίσθωση θα έχει μέγιστη διάρκεια έως 25 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη κατόπιν της συμφωνίας των δύο μερών.

Με βάση τις πληροφορίες, στο υπάρχον κτίριο, στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Μάιο το Civitel Olympic, αναμένεται να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, για το εν λόγω ξενοδοχείο η SWOT θα δημιουργήσει ένα νέο brand, προσανατολισμένο στη λογική των city hotels, με απώτερο στόχο την περαιτέρω επέκτασή του σε βάθος χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τη SWOT Hospitality και τα εντός ελληνικών συνόρων σχέδιά της, το 2025 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το πρώτο JW Marriott στην Ελλάδα, δυναμικότητας 170 κλινών.
Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αναπτύσσεται στο Μαράθι Χανίων, από την εταιρεία Α. Βασιλάκης ΑΕΒΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία Αντώνη Βασιλάκη.

Το επόμενο νέο ξενοδοχείο που θα προστεθεί στο portfolio της SWOT είναι το Destination by Hyatt, το οποίο πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο του στην Πάρο το 2026.

Συνολικά σήμερα η SWOT Hospitality διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 12 ξενοδοχείων, αξίας 300 εκατ. ευρώ, με τον τζίρο τους να διαμορφώνεται σε 50 εκατ. ευρώ περίπου και στόχος είναι σε βάθος τριετίας η εταιρεία να έχει αναπτύξει ένα portfolio 18 ξενοδοχείων.

Αλλαγή σελίδας

Στον έλεγχο του επενδυτικού ομίλου της Blackstone, η οποία μέσω της HIP έχει αναπτύξει επί ελληνικού εδάφους ένα χαρτοφυλάκιο με 7 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, περνά το εμβληματικό ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens της λεωφόρου Συγγρού, έπειτα από τις διαδικασίες πώλησης που είχε εκκινήσει η κοινοπραξία Hines – Henderson Park στην οποία ανήκε μέχρι πρότινος το ακίνητο.

Πρόκειται για το πρώτο 5άστερο ξενοδοχείο πόλης που αποκτά η Blackstone στη Μεσόγειο, μία κίνηση υψηλής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό.

Στο επί ελληνικού εδάφους portfolio της HIP περιλαμβάνονται τα Domes Aulus Zante, AluaSoul Zakynthos, Creta Princess Aquapark & Spa, Domes of Corfu, Dreams Corfu Resort & Spa, Domes Aulus Elounda και Domes Noruz Kassandra.

Η πιο πρόσφατη προσθήκη της HIP στην Ελλάδα αφορά το Domes Aulūs Elounda που εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο της Hilton Curio Collection by Hilton τον Μάιο του 2023 μετά από εκτεταμένη ανακαίνιση, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ.