
Η διακοπή λειτουργίας του Heathrow ανοίγει τη συζήτηση για την ανθεκτικότητα των αεροδρομίων – Στο στόχαστρο η διοίκηση και το δίκτυο ηλεκτροδότησης
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απροειδοποίητη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου Heathrow, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, έπειτα από φωτιά σε υπόγειο σταθμό ηλεκτροδότησης, που οδήγησε σε ακύρωση περισσότερων από 1.300 πτήσεων.
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), Willie Walsh, χαρακτήρισε το περιστατικό «σαφή αποτυχία σχεδιασμού», θέτοντας το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν μια κρίσιμη υποδομή να εξαρτάται από μία μόνο πηγή ενέργειας;».
Σύμφωνα με τη διοίκηση του αεροδρομίου, η πυρκαγιά στον σταθμό North Hyde, που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης, προκάλεσε έκρηξη 25.000 λίτρων ψυκτικού υγρού. Παρά το γεγονός ότι το Heathrow λαμβάνει ρεύμα από τρεις υποσταθμούς και διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες για τον φωτισμό διαδρόμων, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την προσωρινή διακοπή λειτουργίας, επικαλούμενοι τον χρόνο που απαιτούνταν για τον ασφαλή τερματισμό και επανεκκίνηση εκατοντάδων κρίσιμων συστημάτων.
Η διοίκηση του αεροδρομίου ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε έως τις 14:00 και το σύστημα κρίθηκε ασφαλές λίγο μετά τις 16:00, με επανεκκίνηση των πτήσεων να ξεκινά γύρω στις 19:00.
Ο CEO του Heathrow, Thomas Woldbye, υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που ελήφθησαν, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση δημιουργήθηκε εκτός του αεροδρομίου και εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες». Αντίθετα, ο επικεφαλής της National Grid, John Pettigrew, δήλωσε πως «κάθε ένας από τους σταθμούς ηλεκτροδότησης μπορεί να τροφοδοτήσει το Heathrow μεμονωμένα», αφήνοντας αιχμές για την ετοιμότητα της διοίκησης του αεροδρομίου.
Το περιστατικό αποκτά επιπλέον πολιτική και επιχειρησιακή βαρύτητα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ασκούν πιέσεις για επανεξέταση του μοντέλου χρέωσης του Heathrow και αντιδρούν στην προοπτική χρηματοδότησης της τρίτης πίστας μέσω αύξησης τελών.
Την ίδια ώρα, οι αεροπορικές καλούνται να επωμιστούν το κόστος φροντίδας των επιβατών, παρότι δεν είναι υπόλογες για αποζημίωση λόγω του χαρακτήρα «ανωτέρας βίας» του περιστατικού.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αντέδρασε με την άμεση έναρξη ανεξάρτητης έρευνας από τον National Energy System Operator (NESO), ο οποίος αναμένεται να υποβάλει τα πρώτα πορίσματά του εντός έξι εβδομάδων.
Σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα των δικτύων, το Heathrow δεν είναι το μόνο αεροδρόμιο με αυτόν τον βαθμό ευαλωτότητας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Simon Gallagher, διευθύνων σύμβουλος της UK Network Services: «Όλα τα μεγάλα βρετανικά αεροδρόμια εξαρτώνται εξίσου από το εθνικό δίκτυο και κινδυνεύουν από αντίστοιχες βλάβες».
Το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη συνολική ανθεκτικότητα των αεροπορικών υποδομών της Ευρώπης απέναντι σε τεχνικές αστοχίες και φυσικές καταστροφές.