Αβέβαιες είναι οι εισπράξεις των Ελλήνων ξενοδόχων από αμερικανούς tour operator εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και την στάση πληρωμών της χώρας προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας από το πρωί,η εξέλιξη αυτή ήταν μία παράμετρος που δεν είχε υπολογιστεί μεταξύ των δύο συναλλασσόμμενων χωρών .

Σε δηλώσεις του πριν από λίγο ,ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)  Γιάννης Ρέτσος, υπογράμμισε πως οι  tour operators από τις ΗΠΑ δεν κατέβαλαν σήμερα τις πληρωμές όπως όφειλαν να κάνουν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με Ελληνες ξενοδόχους, προβάλλοντας ως αιτιολογία ότι αυτές θα δεσμεύονταν, δεδομένου ότι η χώρα δεν πλήρωσε τη δόση της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα  τους αμερικάνους tour operators, υπάρχει περίπτωση ακόμη κι αν βάλουν τώρα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων ξενοδόχων, αυτά να παραμείνουν δεσμευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Γι΄ αυτό το λόγο πρότειναν προς τους ξενοδόχους είναι να υπάρξει μια αναμονή ολίγων ημερών μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

Ακόμη, πριν από λίγο ,ο βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας έκανε την παρακάτω δήλωση για το θέμα :

«Η αθέτηση στην καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, έχει συνέπειες.

Πριν από λίγο, Αμερικανοί tour operators ενημέρωσαν Έλληνες ξενοδόχους και ταξιδιωτικά γραφεία ότι δεν μπορούν να τους καταβάλλουν τα οφειλόμενα χρήματα γιατί το ΔΝΤ δεσμεύει κάθε κίνηση κεφαλαίων που γίνεται προς Ελληνική τράπεζα.

Είναι σαφές ότι η οικονομική απομόνωση της χώρας πλήττει την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα τον πιο δυναμικό τομέα της, τον τουρισμό.

Οδηγούνται σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις και μαζί με αυτούς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει να κατανοήσει ότι η πολιτική και οι επιλογές του, έχουν πλέον βαρύ κόστος».