Η JetBlue εγκατέλειψε τη συγχώνευση 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την χαμηλού κόστους Spirit Airlines, αφού το δικαστήριο μπλόκαρε τη συμφωνία .

Οι δύο αερομεταφορείς κατέθεσαν αρχικά έφεση κατά της απόφασης, η οποία περιέγραφε τον συνδυασμό των δύο αερομεταφορέων ως αντιανταγωνιστικό και θα έβλαπτε τους επιβάτες που πετούν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η JetBlue και η Spirit έχουν πλέον «αμοιβαία συμφωνήσει» να τερματίσουν την προσπάθεια συγχώνευσης εν μέσω αμφιβολιών σχετικά με την ικανότητά τους να κερδίσουν τις απαραίτητες νομικές και ρυθμιστικές εγκρίσεις εγκαίρως για μια προθεσμία που επιβάλλεται από τους ίδιους τις 24 Ιουλίου.

Οι δύο αεροπορικές εταιρείες επέμειναν ότι συνέχισαν να πιστεύουν στα ευνοϊκά για τον ανταγωνισμό οφέλη του συνδυασμού, ο οποίος συζητήθηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι για τη δημιουργία ενός «εθνικού ανταγωνιστή χαμηλού ναύλου» στις ΗΠΑ.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της JetBlue, Joanna Geraghty, δήλωσε:

«Πιστεύαμε ότι αυτή η συγχώνευση άξιζε να συνεχιστεί επειδή θα είχε απελευθερώσει έναν εθνικό ανταγωνιστή χαμηλού ναύλου και υψηλής αξίας για τις αεροπορικές εταιρείες «Big Four».

«Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που κάναμε με την Spirit για να διαμορφώσουμε ένα όραμα για να αμφισβητήσουμε το status quo, αλλά δεδομένων των εμποδίων για το κλείσιμο που παραμένουν, αποφασίσαμε από κοινού ότι τα συμφέροντα και των δύο αεροπορικών εταιρειών εξυπηρετούνται καλύτερα προχωρώντας ανεξάρτητα. Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για όλη την ομάδα του Spirit.”

Η JetBlue θα πληρώσει στο Spirit 69 εκατομμύρια δολάρια βάσει της συμφωνίας καταγγελίας.

«Έχουμε ήδη αρχίσει να προωθούμε το σχέδιό μας για την αποκατάσταση της κερδοφορίας. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερα για την πρόοδό μας τους επόμενους μήνες».

Η JetBlue εντόπισε «πολλαπλές βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες εσόδων» για το 2024, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων διανομών και συνεργασιών, διευρυμένης λειτουργικότητας προγράμματος πίστης, δικτύου και βοηθητικών πρωτοβουλιών, που θα αποφέρουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε οφέλη εσόδων.

Η αεροπορική εταιρεία παραμένει επίσης σε καλό δρόμο για εξοικονόμηση 175-200 εκατομμυρίων δολαρίων από περικοπές κόστους, 75 εκατομμύρια δολάρια σε εξοικονόμηση συντήρησης από τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, καθώς και «αυξητική εξοικονόμηση» από στοχευμένες μειώσεις βάσης σταθερού κόστους.