1olp0803Ανατρέπονται τα δεδομένα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, αφού το μήνυμα που έφερε με τις αποσκευές του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανοίγει μεν το δρόμο για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, ΟΛΠ «μπλοκάρει» ωστόσο τη συμφωνία με την Cosco για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στη δυτική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η “naftemporiki“, προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, το ΤΑΙΠΕΔ, επρόκειτο να βγάλει στον αέρα την αρχική προκήρυξη ενδιαφέροντος. Ενδέχεται όμως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, τελικά η προκήρυξη για το λιμάνι του Πειραιά να «αναδυθεί» στις αρχές του 2014.

Στις πρώτες συζητήσεις με όσες εταιρείες εκφράσουν ενδιαφέρον, το θέμα της νέας επένδυσης αξίας 230 εκατ. ευρώ με παράλληλο πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος, δεν θα συμπεριλαμβάνεται στο «φάκελο».Εξέλιξη που σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» θα αποτελέσει κίνητρο και για άλλους global port operators να συμμετάσχουν στη διαδικασία αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Το πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος, στις συζητήσεις που γίνονταν το προηγούμενο διάστημα με το ΤΑΙΠΕΔ, πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων του στο κέντρο της Αθήνας, έκανε τις εταιρείες περισσότερο διστακτικές, αφού δεν θα είχαν στη διάθεσή τους τα σίγουρα έσοδα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία άλλη εταιρεία, εκτός από την Cosco, δεν έχει καταθέσει ξεκάθαρη συγκεκριμένη πρόταση για το λιμάνι του Πειραιά.