2 Projects ύψους 1,6 δις. ευρώ αναδιαμορφώνουν τον τουριστικό χάρτη της χώρας

του ΧΑΡΗ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗ (pressntigri@gmail.com)

Ανάβουν οι μηχανές για τη διενέργεια 2 εξαιρετικά σημαντικών τουριστικών έργων. Πρόκειται για επιχειρηματικά σχέδια που έχουν διέλθει τον Γολγοθά της ελληνικής γραφειοκρατίας και έχουν βρεθεί στο παρελθόν αντιμέτωπα με συμφέροντα κρυμμένα πίσω από το πέπλο δήθεν οικολογικών σωματείων.

Λίγες ημέρες μετά την έξοδο της χώρας από το υφιστάμενο μνημόνιο δηλαδή το φθινόπωρο του 2018 τοποθετείται το πρελούδιο των εργασιών για τις επενδύσεις του Atalanti Hills στη Φθιώτιδα και του ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, στο Λασίθι. Το συνολικό κόστος αυτών ανέρχεται στο ποσό των 1,5 δις. ευρώ περίπου και η τελεσφόρηση τους θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία 2 νέων ουσιαστικά περιοχών στον καμβά των ελληνικών τουριστικών προορισμών.

Το Atalanti Hills δαπάνης 1,2 δισ. ευρώ ξεκίνησε τον ανηφορικό δρόμο των αδειοδοτήσεων το 2006, χρονιά ορόσημα δεδομένου ότι τότε άρχισε η διαδικασία κατάθεσης των προμελετών και της εξασφάλισης των απαραίτητων εγκρίσεων, οι επενδυτές της εταιρείας “Λοκρός Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε”, όπου συμμετέχουν η Europa Capital- από τους σημαντικότερους επενδυτικούς οργανισμούς ακινήτων- και η επενδυτική εταιρεία Prufrock investments, βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωπες με το αδιέξοδο.

Την άνοιξη του 2011 μάλιστα οι φορείς της επένδυσης είχαν εκφράσει με επιστολή τους προς την τότε Κυβέρνηση την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το έργο, εάν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Και αυτό παρά το ότι είχαν επενδυθεί περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για την αγορά της γης και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

Μετά από ένα κυκεώνα εμποδίων, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως υπεγράφη από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο χαρακτηρίζεται και οριοθετείται η πρώτη Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) “Atalanti Hills” σε μη παραθαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα, εξέλιξη που ανάβει το “πράσινο φως” για την έκδοση της άδειας δόμησης και την κατασκευαστική φάση της τουριστικής επένδυσης. Είχε προηγηθεί πέρσι τον Ιούλιο η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γιώργος Σαββίδης της Λοκρός το Φθινόπωρο του 2018 εκτιμάται η έναρξη των χωματουργικών εργασιών αν όλα εξελιχθούν ομαλά. Ο κ. Σαββίδης τονίζει ότι τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού έχουν κάνει τους τελευταίους μήνες εξαιρετική δουλειά στα θέματα αρμοδιότητας τους ούτως ώστε να «ξεκολλήσει» η επένδυση. Ο κ. Σαββίδης προσδιορίζοντας τον οδικό χάρτη τέλεσης της επένδυσης σημειώνει την κατάθεση από τα συναρμόδια υπουργεία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, και θα ακολουθήσει η ΜΠΕ που για τις ΠΟΤΑ το διάστημα περαίωσης του ελέγχου της είναι ταχύτερο.

Η Επένδυση

Πρόκειται για επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα, που αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 5.5 χιλ. θέσεις πλήρους απασχόλησης από την έναρξη της κατασκευής, ενώ στην περίοδο πλήρους λειτουργίας υπολογίζεται πως θα εξασφαλίζει πάνω από 8 χιλ. άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Στον προγραμματισμό των επενδυτών περιλαμβάνεται η κατασκευή τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, όπου θα αναπτυχθούν ισάριθμα γήπεδα γκολφ και ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνολικής δυναμικότητας 2.990 κλινών, και 3.306 επιπλωμένες κατοικίες 5.882 κλινών. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα καλύψουν το 2,56% της συνολικής έκτασης της Π.Ο.Τ.Α., δηλαδή 420 από τα 12.500 στρέμματα.

Η επένδυση, της Αταλάντης αποτελεί την πρώτη με το νέο νομοθετικό καθεστώς Π.Ο.Τ.Α. και τη δεύτερη μετά την αντίστοιχη της Μεσσηνίας, όπου δημιουργήθηκε το Costa Navarino. Στόχος είναι η εξέλιξη της περιοχής σε αθλητικό προορισμό μέσω της κατασκευής των τριών γηπέδων γκολφ (18 οπών το καθένα), αλλά και η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Η κατασκευή των τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (“Νότος, “Ζέφυρος”, “Βορράς”) αναμένεται να γίνει τμηματικά. Ο “Νότος” θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της έκτασης που συνορεύει με την Κωπαΐδα. Περιλαμβάνει το ξενοδοχείο με τις περισσότερες τουριστικές υποδομές (συνεδριακό κέντρο, ανοιχτό θέατρο, γήπεδα τένις , το κεντρικό golf club, σπα, παιδότοπο, πολιτιστικό κέντρο κλπ. Ο “Ζέφυρος” θα βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της περιοχής, διαθέτοντας 955 κατοικίες που θα είναι υλοποιηθούν σε υπερυψωμένες θέσεις πάνω από το γήπεδο γκολφ. Ο “Βορράς” θα απευθύνεται σε οικογένειες και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και γήπεδα. Πρώτα θα ξεκινήσει η ανέγερση του “Νότος” και θα ακολουθήσουν (με απόσταση από δύο έως τεσσάρων ετών) ο “Ζέφυρος” και ο “Βορράς”.

ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ
Περισσότερα από 25 χρόνια χρειάστηκαν για να ξεφύγει από τις συμπληγάδες του ράθυμου δημοσίου η επένδυση της Minoan Group Plc για το “Ίτανος Γαία” στο Λασίθι που διενεργείται μέσω της εταιρείας Loyalward. Μετά την απόρριψη των προσφυγών κατά του Προεδρικού Διατάγματος που δίνει το πράσινο φως για την επένδυση στην Κρήτη, η Minoan Group δήλωσε ότι πλέον είναι σε θέση να μεθοδεύσει την ολοκλήρωση σειράς διαπραγματεύσεων με πιθανούς συνεργάτες Hotel Operators και επενδυτές. Υπογραμμίζεται ότι η επένδυση ύψους 267 εκατ. ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων την ανέγερση 5 ξενοδοχείων τύπου βίλας συνολικής δυναμικότητας 1936 κλινών, ενός γηπέδου γκόλφ 18 οπών και ενός βοηθητικού 9 οπών.

Η εταιρία γνωστοποιεί ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις με ενδιαφερόμενους συνεργάτες για το επιχειρηματικό σχέδιο Ίτανος Γαία.

Οσον αφορά τις υποδομές, η Minoan Group αναφέρει οτι ο δήμος Σητείας, η Περιφέρεια Κρήτης και η κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα συνεργάζονται για να βελτιωθεί η πρόσβαση στην περιοχή, με την ανάπτυξη του βασικού οδικού δικτύου που θα συνδέει την περιοχή με στην κεντρική και τη δυτική Κρήτη.

Οι τοπικές αρχές στην Κρήτη έχουν επίσης βελτιώσει σημαντικά το τοπικό οδικό δίκτυο και το πρότζεκτ βρίσκεται πια λιγότερα από 30 λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σητείας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Christopher Egleton, μετά την απόρριψη των προσφυγών κατά του ΠΔ που συναινούσε στον σχεδιασμό του project στην Κρήτη, και τη συνεχιζόμενη αύξηση της κερδοφορίας του τμήματος ταξιδίων, ο όμιλος πρόκειται να εισέλθει στην πιο παραγωγική περίοδο στην ιστορία του.

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο 6μηνο που έληξε στις 30 Απριλίου δείχνουν αύξηση της αξίας συναλλαγών στο τμήμα ταξιδίων και αναψυχής κατά 20%, στα 39,7 εκατ. λίρες, την ώρα που για την ίδια περίοδο το 2016 είχε σημειωθεί επιπλέον αύξηση 15%, στ 33,1 εκατ. λίρες.

Εν τω μεταξύ, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου της Minoan Group αντανακλούν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Stewart Travel, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου. Η θυγατρική, στη χρήση που έκλεισε τον Απρίλιο, είχε κύκλο εργασιών 43.642.000 ευρώ από 36.928.000 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση 20%. Η εταιρεία αναμένεται να επωφεληθεί και από την πρόσφατη συγχώνευση της Morningside Travel, ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου με έδρα το Εδιμβούργο».