Σύνταξη: tourismtoday.gr

Καταργούνται από την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιανουαρίου οι δοκιμές πριν από την αναχώρηση για τους ταξιδιώτες στην Βρετανία.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το τεστ πριν από την αναχώρηση «αποθαρρύνει πολλούς από το να ταξιδέψουν από φόβο μήπως παγιδευτούν στο εξωτερικό και υποστούν σημαντικά επιπλέον έξοδα».

Στις νέες αλλαγές για τα ταξίδια περιλαμβάνεται και η κατάργηση καραντίνας κατά την άφιξη στην Βρετανία. Και επανέρχεται η δοκιμή πλευρικής ροής εντός 48 ωρών από την άφιξη. Όσοι βρεθούν θετικοί, θα υποβληθούν σε δοκιμή PCR.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η κυβέρνηση θα διευκολύνει τους κανόνες τεστ Covid για άτομα πλήρως εμβολιασμένα, χωρίς συμπτώματα. Αυτά δεν χρειάζεται πλέον να επιβεβαιώσουν  τεστ πλευρικής ροής με PCR.
Αυτή η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ στις 11 Ιανουαρίου και θα ισχύει μόνο για την Αγγλία προς στο παρόν.

«Όταν αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η παραλλαγή Omicon, δικαίως θεσπίσαμε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στόχος ήταν να επιβραδύνουμε την άφιξη της στη χώρα μας. Αλλά τώρα η Omicron είναι τόσο διαδεδομένη και αυτά τα μέτρα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των περιπτώσεων, ενώ συνεχίζουν να δημιουργούν σημαντικό κόστος για τον ταξιδιωτικό μας κλάδο.

Τα νέα μέτρα είναι ένας ισορροπημένος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με τον Covid, χωρίς να αφήσουμε την επιφυλακή μας.

Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε λόγω της μεγαλύτερης και ταχύτερης εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη».

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα μέτρα του Σχεδίου Β θα παραμείνουν σε ισχύ. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν εργασία από το σπίτι, εάν είναι δυνατόν.

Χαιρετίζει την απόφαση η ταξιδιωτική βιομηχανία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Business Travel Association, Clive Wratten, χαιρέτισε τα νέα. Και είπε ότι οι περιορισμοί «προκάλεσαν περιττή ζημιά σε ολόκληρο τον ταξιδιωτικό τομέα.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να υποστηρίξει αυτά τα μέτρα με ένα ισχυρό σχέδιο για μελλοντικές παραλλαγές που δεν σημαίνει κλείσιμο των συνόρων μας και στραγγαλισμός του κλάδου μας για άλλη μια φορά».

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Airport Operators Association, Karen Dee υπογράμμισε ότι «η κατάργηση όλων των προσωρινών ταξιδιωτικών περιορισμών είναι μια αναγνώριση ότι δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό, τώρα που η Omicron είναι καλά εδραιωμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η απόφαση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ακολουθεί την ίδια προσέγγιση που ακολούθησαν κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Οι αποκεντρωμένες κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Ακολουθώντας μια κοινή προσέγγιση των τεσσάρων εθνών για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρά την άρση των προσωρινών μέτρων, τα αεροδρόμια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη περίοδο.

Εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες που έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει χτυπηθεί».