Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο -5,9% από το 2019 βρίσκονται μέχρι στιγμής τα κέρδη σε ξενοδοχεία στην Ισπανία,  σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Καταλυμάτων (CEHAT).

Προβλέπεται ένα επιτυχημένο καλοκαίρι όσον αφορά στον τζίρο και στην απασχόληση. Ο τζίρος για τον κλάδο έχει ξεπεράσει τα στοιχεία του 2019, παρουσιάζοντας αύξηση 7,8%.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στον πληθωρισμό που επηρεάζει τις τιμές.
Όταν συνυπολογίζεται η αύξηση της τιμής, ο κύκλος εργασιών είναι 5,9% χαμηλότερος από το 2019.

Το 2023, σημειώθηκαν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2022, ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην κατανάλωση αναψυχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την CEHAT ορισμένες περιοχές μεγάλων πόλεων, όπως η Μαδρίτη ή η Βαρκελώνη, υπέστησαν αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ο ισπανικός κλάδος φιλοξενίας επισημαίνει ότι τα θετικά του αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στον αυξημένο όγκο πωλήσεων παρά στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.
Αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση του κόστους, αλλά έχουν αντισταθμίσει ορισμένα έξοδα μέσω αυξήσεων τιμών. Τα επιχειρηματικά περιθώρια δείχνουν ότι ανακάμπτουν σταδιακά.

Επιπλέον, ο κλάδος έπρεπε να προσαρμόσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο του 2022 μετά από μια αργή επίδραση από τη γενική κλιμάκωση των τιμών που ξεκίνησε νωρίτερα μέσα στο έτος.

Όσον αφορά στην πρόοδο της απασχόλησης, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον Ιούνιο δείχνουν έναν αριθμό ρεκόρ εργαζομένων, κοντά στα 1,9 εκατομμύρια, αριθμός που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια μέση αύξηση σχεδόν 100.000 εργαζομένων το πρώτο εξάμηνο του έτους, με 65.000 στον κλάδο της εστίασης.

Τα νησιά, οι ακτές της Μεσογείου και οι προορισμοί στα βόρεια της Ισπανίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στις προβλέψεις για ισχυρές πωλήσεις το καλοκαίρι.