Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι διασυνοριακοί μετακινούμενοι υπάλληλοι από την Ιταλία και την Ελβετία θα έχουν δικαίωμα να εργάζονται εξ αποστάσεως για πάνω από το 25% των ωρών δουλειάς τους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Πλέον οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι χωρίς να επηρεάζεται η χώρα τους, η οποία εισπράττει φόρο εισοδήματος από μισθωτή εργασία ή καθεστώς διασυνοριακών μετακινούμενων.

Η ενδιάμεση λύση που συμφωνήθηκε μεταξύ αυτών των δύο κρατών τον περασμένο Απρίλιο τώρα επεκτείνεται περαιτέρω.
Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, οι αρχές των δύο χωρών θα συμφωνήσουν σε νέους μόνιμους κανόνες για τη φορολογία της κατ’ οίκον εργασίας για διασυνοριακούς μετακινούμενους από την 1η Φεβρουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Εκτός από την Ιταλία, η Ελβετία έχει διασυνοριακές συμφωνίες μετακίνησης με πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, το Λιχτενστάιν και η Γαλλία.

Οι κανόνες για τους διασυνοριακούς μετακινούμενους προς το παρόν εφαρμόζονται με συμφωνία των δύο χωρών από το 1974.
Σύμφωνα με αυτή, εάν ένας εργοδότης βρίσκεται στο ελβετικό καντόνι Grisons, Ticino ή Valais και ένας εργαζόμενος κατοικεί στην Ιταλία, οι ημέρες που εργάζεται στην Ελβετία υπόκεινται σε φόρο στην Ελβετία, ενώ οι εργάσιμες ημέρες Ιταλίας και τρίτων χωρών πρέπει να φορολογούνται στην Ιταλία.
Σημαίνει ότι οι εργάσιμες ημέρες στην Ιταλία από το σπίτι δεν φορολογούνται στην ελβετική επικράτεια αλλά στην Ιταλία.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία που υπέγραψαν οι αρχές της Ελβετίας και της Ιταλίας, αντικαθιστώντας την τρέχουσα.

Η νέα συμφωνία ορίζει ως διασυνοριακό μετακινούμενο εργαζόμενο αυτόν που κατοικεί κοντά στα σύνορα σε μια χώρα και απασχολείται σε έναν εργοδότη που βρίσκεται στη συνοριακή ζώνη του άλλου κράτους.
Η συνοριακή ζώνη περιλαμβάνει τα καντόνια Grisons, Ticino και Valais, καθώς και τις περιοχές Piedmont, Lombardy, Valle d’Aosta και την επαρχία Bolzano, σύμφωνα με έκθεση της International Tax Review.