Η Σιγκαπούρη είναι μια από τις χώρες που αντιμετώπισε πολύ καλά την πανδημία Covid-19. Ωστόσο, η οικονομία της έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας, η οικονομία της Σιγκαπούρης μειώθηκε κατά 42,9% το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η τουριστική βιομηχανία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 99,4% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με πέρυσι.

Σταδιακό άνοιγμα

Για να προσπαθήσει να ανακάμψει από αυτή τη δύσκολη περίοδο και να ενισχύσει την οικονομία, η χώρα άρχισε σταδιακά να περιορίζει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να ανοίξει ξανά τους τουρίστες.

Επιτρέπει την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες με χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων.
Πρόσφατα, άνοιξε σε ορισμένες χώρες από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, το Βιετνάμ και το Μπρουνέι. Οι ταξιδιώτες από τις επιλέξιμες  χώρες θα πρέπει βα υποβάλουν αίτηση για το λεγόμενο Air Travel Pass (ATP).

Με βάση αυτό το ATP, επιτρέπεται στους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τη Σιγκαπούρη για μικρό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται. Από τη λήψη μιας τοπικής εφαρμογής ανίχνευσης έως τη λήψη δοκιμής PCR κατά την άφιξη στη χώρα, καθώς και την παραμονή σε καραντίνα έως ότου τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα.

Πρώτοι Κινέζοι Επισκέπτες

Οι Κινέζοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για ATP για ταξίδια από τις 6 Νοεμβρίου.  Μόνο μία πτήση την εβδομάδα πραγματοποιείται μεταξύ Σαγκάης και Σιγκαπούρης.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την τουριστική βιομηχανία της Σιγκαπούρης, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της Κίνας ως πηγής αγοράς.

Το 2019, 3,63 εκατομμύρια Κινέζοι επισκέπτες έφτασαν στη Σιγκαπούρη. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός αλλοδαπών από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Travel Bubble με το Χονγκ Κονγκ

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα αρθούν επίσης όσον αφορά την Ειδική Διοικητική Περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε ότι ένα διμερές και ευέλικτο Air Travel Bubble (ATB) θα ξεκινήσει στις 22 Νοεμβρίου μεταξύ Σιγκαπούρης και Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, οι δοκιμές PCR θα εξακολουθούν να είναι απαραίτητες, τόσο κατά την άφιξη όσο και 72 ώρες πριν από την αναχώρηση.

Επιπλέον, μόνο οι καθορισμένες πτήσεις θα είναι διαθέσιμες εντός του ATB. Ο αριθμός των πτήσεων μπορεί σταδιακά να αυξηθεί ανάλογα με την κατάσταση, ξεκινώντας από μία πτήση την ημέρα τις πρώτες 15 ημέρες (δύο ανά ημέρα μετά).

Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, το ATB θα μπορούσε να τεθεί σε αναστολή και αργότερα να συνεχιστεί. Αυτό θα εξαρτηθεί και πάλι από την κατάσταση που σχετίζεται με την εξάπλωση του ιού.