tourism0702«Σοκ και δέος» μεταξύ των τουριστικών εταιρειών ηλεκτρονικών πωλήσεων της Μ. Βρετανίας προκαλεί η δικαίωση της Υπηρεσίας Εσόδων και Τελών στη μακροχρόνια δικαστική της διαμάχη με την Secret Hotels, πρώην Med Hotels για μη απόδοση ΦΠΑ ύψους 7,5 εκατ. λιρών!

Το Εφετείο, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση, έκρινε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν λειτουργούσε ως ενδιάμεσος (πρακτορείο) στις πωλήσεις δωματίων και δυναμικών πακέτων στο διαστημα 2004-2007 αλλά ως εταιρεία χρονδρικής (operator) και επομένως οφείλει να καταβάλει ΦΠΑ από τις πωλήσεις αυτών των υπηρεσιών, σύμφωνα με το Tour Operators Margin Scheme (TOMS).

Η είδηση της απόφασης, σύμφωνα με το travelmole, έχει προκαλέσει «πανικό» σε όλους τους μεγάλους Online Travel Agents και στις bed banks, όπως οι Travel Republic, On the Beach και On Holiday Group καθώς είναι σαφές ότι απειλούνται πλέον με πιθανές απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν η κυβέρνηση προχωρήσει τέτοιου είδους και ύψους απαιτήσεις, τότε είναι βέβαιο ότι θα κλονιστεί η βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων του χώρου.
Η lastminute.com στην οποία ανήκε το επίμαχο χρονικό διάστημα η εταιρεία, έχει προθεσμία έως τις 17 Δεκεμβρίου να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Secret Hotels έχει πωληθεί έκτοτε στον Thomas Cook, ο οποίος λειτουργεί και αυτός τη δική του εταιρεία ηλεκτρονικών πωλήσεων, την Hotels4U. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στελέχη του Ομίλου, είχε ληφθεί ειδική μέριμνα όταν συστάθηκε η Hotels4U προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί ως εταιρεία λιανικής και όχι ως operator.

tourismlobby