της Σοφίας Γκιαούρη

 

Για τους κορυφαίους προορισμούς της Κρήτης , για τις αφίξεις και τις κρατήσεις τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι μίλησε σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο κος Μανώλης Γιαννούλης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

 

Πώς προβλέπετε ότι θα κινηθούν οι αφίξεις το 2023 σε σχέση με πέρυσι αλλά και το 2019, μια καλή χρονιά για τον τουρισμό;

Τα τελευταία χρόνια σε πανελλαδικό επίπεδο γίνονται δράσεις για την προβολή της Ελλάδας με το brandname Ελλάδα να είναι σταθερά στην 1η πεντάδα για να ταξιδέψει κάποιος. Τα μηνύματα από τις εκθέσεις στο εξωτερικό , όπου υπήρξε μία πολύ ουσιαστική και δυναμική παρουσία της χώρας μας , ήταν πολύ καλά με την φετινή χρονιά να διαγράφεται πολύ ενθαρρυντική και αισιόδοξη.

Ευελπιστούμε ότι , με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουμε και τις προκρατήσεις , θα πάει καλύτερα για το υπόλοιπο της σεζόν και θα κινηθεί στα επίπεδα του 2022 που ομολογουμένως ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονιά και κοντά στα αποτελέσματα του 2019.

Αυτή η αισιοδοξία μας οφείλεται στις προγραμματισμένες πτήσεις και αεροπορικές θέσεις που υπάρχουν για όλη την Ελλάδα και την πολύ καλή προώθηση και προβολή που έχει γίνει όπως προανέφερα και στην αρχή .

Τα Χανιά και γενικότερα η Κρήτη αποτελούν μια πολύ ελκυστική επιλογή για Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες. Ποιοι οι παράγοντες που κάνουν την Κρήτη και ειδικότερα τα Χανιά έναν τόσο ενδιαφέρον προορισμο;

Ο Νομός Χανίων είναι πολύ γνωστός σε όλον τον κόσμο για τον πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό του πλούτο, τις πανέμορφες παραλίες του όπως είναι ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Ελαφονήσι, τα φαράγγια του και βέβαια το Φαράγγι της Σαμαριάς, την ενδοχώρα και τα γραφικά χωριά καθώς και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως ίσως γνωρίζετε , από πέρυσι είναι σε λειτουργία και το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων , ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας αλλά και τον Νομό μας , όπου μέσω αυτού προβάλλεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλος ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος του Νομού μας , μέσα από τα πλούσια εκθέματα , την αναπαράσταση οικισμών αναδεικνύοντας παράλληλα με αυτό τον τρόπο, την ζωή και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που διέμεναν στα Χανιά κατά την περίοδο των αρχαίων χρόνων.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε όλες τις ομορφιές και δυνατότητες του νησιού μας, έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερες μορφές τουρισμού και να επεκτείνουμε την σεζόν.

Πόσο θα επηρεάσει η αύξηση του κόστους της ενέργειας τη φετινή σεζόν γενικά αλλά και την Κρήτη συγκεκριμένα;

Ίσως επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό η επισκεψιμότητα του νησιού αλλά θεωρώ ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, καθώς ήταν περιορισμένος τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας αλλά παράλληλα γιατί επιθυμεί – όπως δείχνουν και τα μέχρι τώρα στοιχεία – να επιστρέψει στο επίπεδο κανονικότητας και σιγουριάς που υπήρχε πριν την εμφάνιση της πανδημίας.

Σίγουρα θα εξετάσει τις δυνατότητες και τις προσφορές , θα τις αξιολογήσει ανάλογα ώστε να επιλέξει το καλύτερο οικονομικό πακέτο για το ταξίδι που θα επιθυμούσε να πραγματοποιήσει .

Σε ποιες αγορές απευθύνεται το δικό σας κρητικό τουριστικό προϊόν και πόσο ανταγωνιστικό θα είναι το 2023;

Οι αγορές που είδαμε ότι έκαναν την έκπληξη ειδικά το 2021, θα συνεχίσουν κατά τη γνώμη μου να πηγαίνουν καλά. Ήδη είναι προγραμματισμένες πολλές πτήσεις από Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τσεχία, ενώ, παράλληλα και η Αγγλία, πρώτη σε αφίξεις το 2022, με βάση την εικόνα έως σήμερα αλλά και τις προγραμματισμένες πτήσεις θα είναι μάλλον, πάλι η πρώτη εθνικότητα σε αφίξεις. Τα μηνύματα είναι θετικά και από τη Σκανδιναβική αγορά. Τα Χανιά , όπως όλοι γνωρίζουμε , είναι πάντα ένας αγαπημένος προορισμός των Σκανδιναβών .

Που κινούνται οι κρατήσεις μέχρι στιγμής; Η έλλειψη προσωπικού έχει επηρεάσει;

Οι κρατήσεις κινούνται σε κανονικά επίπεδα και πιστεύω ότι θα κινηθούν ακόμα καλύτερα , δεδομένου ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει προσφορές και έχουν ρίξει τις τιμές των εισιτηρίων , οι οποίες όπως όλοι γνωρίζετε είχαν ανέβει υπέρμετρα και φυσικά είναι και αυτός ένας από τους λόγους στην αρχή της σεζόν που δεν είχαμε την κίνηση που περιμέναμε. Επομένως θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι με τις κρατήσεις και την έκβαση της σημερινής σεζόν .

Η έλλειψη προσωπικού σε πολύ μεγάλο βαθμό αποκαθίσταται τόσο από εργαζόμενους που είχαν φύγει για τους γνωστούς λόγους την περίοδο 2020 – 2021 και επανέρχονται, αλλά και από εργαζόμενους από το εξωτερικό οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα για να δουλέψουν για τη σεζόν .

Όπως γνωρίζετε οι ελλείψεις προσωπικού αφορούν πολλούς κλάδους της οικονομίας και είναι ένα φαινόμενο που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Covid 19.

Όσον αφορά τον τουρισμό είμαι αισιόδοξος ότι οι συνθήκες εργασίας, οι αμοιβές και οι Σ.Σ.Ε. που έχουμε υπογράψει , δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζόμενους όπως επίσης και οι θετικές προοπτικές του κλάδου.