Πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα,  η ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το ζήτημα της υποστελέχωσης των δομών δημόσιας υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο κ. Κόνσολας ανοίγοντας τη συνεδρίαση, εξέφρασε την απόλυτη εκτίμηση του στους γιατρούς, που υπερβάλλουν εαυτόν στις δομές δημόσιας υγείας, αλλά και στους γιατρούς στον ιδιωτικό τομέα που έχουν αποδείξει, την περίοδο της πανδημίας, ότι έχουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ενσυναίσθησης.

Χαρακτήρισε υπαρκτό το πρόβλημα της υποστελέχωσης των δομών υγείας στις νησιωτικές περιοχές και εξίσου υπαρκτό το πρόβλημα των προκηρύξεων θέσεων που αποβαίνουν άκαρπες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους γιατρούς, ζητώντας να επικαιροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο των κινήτρων που παρέχει η Πολιτεία.

Ο Υπουργός Υγείας, στην ενημέρωσή του προς την Επιτροπή Περιφερειών, αναφέρθηκε σε μια νέα δέσμη κινήτρων που θα νομοθετηθούν το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνουν:

1ον: Τη διεύρυνση των κριτηρίων χαρακτηρισμού άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β». Θα συνυπολογίζεται, πλέον, εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες και θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα με τη μορφή οικονομικών κινήτρων.

2ον: Τη χορήγηση στους γιατρούς που υπηρετούν στα νοσοκομεία στις  νησιωτικές περιοχές, της κατηγορίας Α, ενός ποσού ύψους  3.600 ευρώ το χρόνο.

3ον: Για ειδικότητες που υπάρχει υποστελέχωση, όπως εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής. θα δίνονται 7.200 ευρώ το χρόνο στους γιατρούς

4ον: Στην κατηγορία Β, αντίστοιχα, θα δίνονται 2.400 το χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ στους γιατρούς των νοσοκομείων.

5ον: Αυξάνεται το έκτακτο οικονομικό επίδομα των πρόσθετων 2.100 ευρώ το μήνα, στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί.

Επισήμανε, επίσης, ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτική ιατρική, ενώ υπάρχει  και η δυνατότητα των ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν υπηρεσίες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο Μάνος Κόνσολας ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να εξετάσει και μια σειρά πρόσθετων κινήτρων, όπως:

– Τον επανυπολογισμό του επιδόματος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημερινούς μισθούς και όχι του παρελθόντος. Το συγκεκριμένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

Θα μπορούσαν, επίσης, να λαμβάνουν και οι ειδικευμένοι γιατροί που υπηρετούν στα νησιά το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν οι αγροτικοί γιατροί.

– Την προσαύξηση της υπηρεσίας αλλά και της μοριοδότησης των γιατρών που υπηρετούν σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές για τη μόνιμη πρόσληψη τους στο ΕΣΥ. Θα μπορούσαν να υπάρχουν, επίσης, βαθμολογικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προϋπηρεσία σε δομή δημόσιας υγείας σε νησιωτική και δυσπρόσιτη περιοχή να προσμετράται διπλή.

– Την παροχή δυνατότητας στους γιατρούς που θα υπηρετήσουν 18 μήνες σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές να ξεκινήσουν την ειδικότητά τους σε νοσοκομείο, εκτός επετηρίδας.