της Σοφίας Γκιαούρη

 

Για την πορεία του τουρισμού τη φετινή σεζόν στο νησί , τις κρατήσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ξενοδοχειακός κλάδος μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, κος Μανώλης Μπαρδάνης.

Ο κος Μπαρδάνης αναφέρθηκε και στα στοιχεία που ξεχωρίζουν τη Νάξο απο τα άλλα νησιά των Κυκλάδων , καθώς και στις ξένες αγορές που ενισχύουν τον τουρισμό του.

Πώς κινείται μέχρι στιγμής ο τουρισμός στο νησί; θα ξεπεράσει η Νάξος τις επιδόσεις του 2019;

Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι και φέτος το νησί μας δέχτηκες πολλούς επισκέπτες καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού. Ενδεχομένως η συνολική κίνηση να είναι αντίστοιχη της χρονιάς ορόσημο του 2019. Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπήρχαν πολλές κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία πραγματικά στιγμή, καθώς η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη από την ζήτηση, εξαιτίας και της τρομακτικής αύξησης της χρήσης κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ευελπιστούμε σε έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, λόγω της φυσιογνωμίας του προορισμού αλλά και των στοχευμένων δράσεων παρουσίασης του νησιού μας, ως προορισμός εναλλακτικός δραστηριοτήτων: πεζοπορίας, γαστρονομικών δραστηριοτήτων και ποδηλασίας κ.α.

Το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων έχει αυξηθεί. Επηρεάζει τις τιμές στα ξενοδοχειακά καταλύματα; Έχουν γίνει μεγάλες αυξήσεις;

Το κόστος της ενέργειας καθώς και τα υψηλά επιτόκια σε μία βιομηχανία που είναι εκ φύσεως της δανεισμένη δημιουργούν προβλήματα. Τα ξενοδοχεία χρειάζονται κεφάλαια και μέρος των κεφαλαίων προέρχεται από δανεισμό. Τέλος, παρατηρείται αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών. Τα έξοδα αυξάνονται συνεχώς και τα έσοδά μας δεν ακολουθούν την ίδια πορεία. Άρα η κερδοφορία των ξενοδοχείων τη φετινή χρονιά θα πληγεί, καθώς αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούν οι ξενοδόχοι να αυξήσουν στον ίδιο βαθμό τις τιμές τους.

Έλληνες ή ξένοι τουρίστες προτιμούν το νησί; Ποιες είναι οι κύριες αγορές;

Για μία ακόμα χρονιά και οι Έλληνες επέλεξαν το νησί μας για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Η Νάξος έχει μπει στην λίστα των προορισμών που δεν προσφέρουν απλά το προϊόν «ήλιο και θάλασσα» αλλά και την παρουσίαση της πλούσιας ενδοχώρας και των εναλλακτικών πολιτιστικών επιλογών. Βρισκόμενη στο κέντρο των Κυκλάδων, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για επισκέπτες που θα έχουν την φιλοσοφία του island hopping. Αναγνωρίζοντας όλα αυτά, επιλέγουν πλέον το νησί μας και οι Αμερικάνοι, Καναδοί και Αυστραλοί καθώς και οι αγορές της κεντρικής Ευρώπης, οι Γάλλοι οι Γερμανοί και οι παραδοσιακοί ταξιδιώτες από Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία.

Τι είναι αυτό που την ξεχωρίζει την Νάξο από τα αλλά νησιά των Κυκλάδων;

Οι κάτοικοι της Νάξου λένε ότι η γη του νησιού είναι ευλογημένη, αφού καλλιεργούν σε μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδή, ελιές, φρούτα, λαχανικά, τις ονομαστές πατάτες Νάξου καθώς και τα αμπέλια, από τα οποία φτιάχνουν τα καταπληκτικά Ναξιώτικα κρασιά. Η Νάξος είναι ένα νησί που απευθύνεται σε όλους. Είτε αναζητάτε ένα μέρος για να χαλαρώσετε, είτε να απολαύστε τη θάλασσα και την τεράστια ακτογραμμή, ή απλά να διασκεδάσετε. Η μοναδικότητα της Νάξου οφείλεται στο τόσο ποικιλόμορφο τοπίο που παρουσιάζει. Είναι ένα νησί με βουνά και πεδιάδες, ποτάμια και πηγές, σπηλιές και μεγάλες αμμουδιές. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά για ξένους και Έλληνες τουρίστες. Παρ’ όλα αυτά, η Νάξος δεν έχει χάσει την ομορφιά της εξαιτίας της αύξησης του τουρισμού και διατηρεί στο ακέραιο την μοναδική, Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν φέτος οι ξενοδόχοι;

Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια με την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την ρύθμιση στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, να είναι ψηλά στη λίστα των προβλημάτων μας. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια είναι αυτό της αύξηση του τουριστικού πακέτου και αυτό θα αφορά συνολικά την Ελλάδα, καθώς το μεταφορικό κόστος είναι αρκετά υψηλό και μαζί με το φπα καθιστά το τουριστικό μας πακέτο αρκετά ακριβότερο σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές μας στη Μεσόγειο λ.χ Ισπανία, Τουρκία και Κροατία. Ελπίζουμε σε μία πολιτική ευνοϊκότερη προς αυτή την κατεύθυνση και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.