Τις Ευρωεκλογές σημαντικές θεωρεί μόνο ένας στους δύο νέους, που ζουν στην Ευρώπη, ενώ μόνο ένας στους πέντε αισθάνεται ότι τον εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα του Ιδρύματος TUI.

Με μέσο όρο ηλικίας Ευρωβουλευτών τα 56 χρόνια, το αποτέλεσμα αυτό δε θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση, αφού στο ένα τρίτο των κρατών της ΕΕ οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους για να κατέβουν στις εκλογές, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25.

Παρόλα αυτά, οι νέοι στηρίζουν την Ευρώπη και προβληματίζονται ιδιαίτερα για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί νέοι θεωρούν το μεταναστευτικό το σημαντικότερο ζήτημα, δεν τάσσονται κατά των ανοιχτών συνόρων. Το 43% εκείνων που ανέφεραν θέματα ασύλου και μετανάστευσης ως το σημαντικότερο πρόβλημα, βλέπουν τα ανοιχτά σύνορα εντός της ΕΕ ως ευκαιρία και μόνο το 27% ως απειλή.

Όσον αφορά το Δημοκρατικό πολίτευμα, στην Ελλάδα το 73% των νέων τάσσεται υπέρ της Δημοκρατίας, και ακολουθείται από τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 58% των νέων ανθρώπων αμφιβάλλει για το αν η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Ειδικά στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία.

Τέλος από την έρευνα προκύπτει ότι περίπου το 60% των νέων θεωρεί «πιθανό» να προσέλθει στις κάλπες των ευρωεκλογών

Ο Μάρκους Σπλίτερ από το Επιστημονικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου (WZB), θεωρεί πως το κλειδί συμμετοχής των νέων στις πολιτικές διαδικασίες, είναι να δημιουργηθούν πιο σύγχρονες δομές από μέρους των κομμάτων, αφού οι νέοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για κόμματα που τους προσφέρουν ένα είδος αλλαγής ή ένα όραμα για το μέλλον, με το 67% πιστεύει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές για να αποκατασταθεί το πολιτικό σύστημα.