Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το κοινοβούλιο στην Ισπανία ενέκρινε το νέο νόμο σχετικά με βίζα και μείωση φόρων για ξένες νεοσύστατες επιχειρήσεις και digital nomads (ψηφιακούς νομάδες).

Ο νόμος ρυθμίζει ποιος είναι επιλέξιμος για αυτήν τη βίζα και προβλέπει μείωση του εταιρικού φόρου για αυτές τις κατηγορίες επιχειρήσεων από 25% σε 15% τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην Ισπανία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επιτρέπεται σε οποιονδήποτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ή τρίτες χώρες που δεν είναι κάτοικος Ισπανίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να επωφεληθεί από ειδική βίζα που μπορεί να ανανεωθεί για έως και πέντε χρόνια.

Επιτρέπει επίσης στους απομακρυσμένους εργαζόμενους να μπορούν να πληρώνουν τον φόρο μη κατοίκων, ο οποίος αναφέρεται σε εργαζόμενους και εταιρείες που λαμβάνουν εισόδημα στην Ισπανία αλλά δεν μπορούν να μείνουν εκεί για περισσότερες από 183 ημέρες. Οι digital nomads θα δικαιούνται επίσης να επωφεληθούν από τον ίδιο φορολογικό συντελεστή 15%, περιορισμένο μόνο κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους.

Η νέα βίζα θα επιτρέπει στους ψηφιακούς νομάδες να παραμείνουν και να εργαστούν στη χώρα για έως και 12 μήνες.
Μόλις λήξει η νόμιμη παραμονή τους, θα μπορούν να την παρατείνουν κατά δύο χρόνια και αργότερα για άλλα πέντε χρόνια, υποβάλλοντας αίτηση για άδεια διαμονής για να είναι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι στην Ισπανία.

Ο νέος νόμος έρχεται μετά τις προσπάθειες της χώρας να γίνει πιο ελκυστική για τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, καθώς η χώρα το 2015 κατατάχθηκε στις χειρότερες χώρες του ΟΟΣΑ για έναρξη επιχείρησης.

Μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται η κυβέρνηση να καθορίσει τις ακριβείς απαιτήσεις και προϋποθέσεις για τους ψηφιακούς νομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου ποσού που πρέπει να κερδίσουν, αν και αυτό αναμένεται να είναι περίπου 2.000 ευρώ το μήνα.