Ένα νέο φαινόμενο εργατικού δυναμικού το οποίο ονομάζεται “Tethered Nomading”,  επαναπροσδιορίζει τον κόσμο των digital nomads.

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πρότυπα της παγκοσμιοποίησης, περισσότεροι από τους μισούς (53%) των Αμερικανών ψηφιακών νομάδων σχεδιάζουν τώρα να υιοθετήσουν τον τρόπο ζωής τους για εργασία και ταξίδια αποκλειστικά εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό αναφέρει τελευταία έρευνα από την MBO Partners.

  • Το 47% σχεδιάζει να περάσει τουλάχιστον λίγο χρόνο σε άλλη χώρα.
  • Μόνο το 10% όλων των ψηφιακών νομάδων σκοπεύουν να περάσουν ολόκληρο το χρόνο στο εξωτερικό.

Καθώς οι εργοδότες καλούν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο, οι ψηφιακοί νομάδες εξακολουθούν να σχεδιάζουν να συνεχίσουν τον νομαδικό τρόπο ζωής τους.

Ωστόσο, τα δεδομένα υπογραμμίζουν μια άνοδο στο “slomading” – επισκέπτονται λιγότερες τοποθεσίες αλλά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε κάθε στάση.

Η μελέτη του MBO Partners 2023 State of Independence διαπίστωσε ότι 17,3 εκατομμύρια Αμερικανοί εργαζόμενοι περιγράφουν τους εαυτούς τους ως ψηφιακούς νομάδες, σημειώνοντας αύξηση 2% από το 2022 μετά την αύξηση του εκπληκτικού 131% από το έτος πριν από την πανδημία 2019 έως το 2022. Οι πέντε επιπλέον βασικές τάσεις σχετικά με τους ψηφιακούς νομάδες, είναι:

ανάδειξη των Silver Nomads

Ενώ οι digital nomads παραδοσιακά αποτελούνται από νεαρά κυρίως, σταδιακά οι Gen X (γεννημένοι 1965-1980) και οι Baby Boomers (γεννημένοι 1946-1964) αύξησαν το μερίδιο τους από 36% το 2022 σε 42% το 2023.

Νομαδικά ταξίδια με παιδιά και κατοικίδια

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (24%) των ψηφιακών νομάδων ταξιδεύουν με τα παιδιά τους και το 14% φέρνουν ακόμη και τα κατοικίδιά τους. Αλλά το να ταξιδεύεις με παιδιά είναι πιο δύσκολο και πολύπλοκο από το να ταξιδεύεις μόνος ή ακόμα και ως ζευγάρι. Οι κορυφαίες προκλήσεις που αναφέρονται στους digital nomads με παιδιά είναι τα έξοδα που σχετίζονται με τα οικογενειακά ταξίδια, οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία, η έλλειψη σταθερότητας και ρουτίνας, εκπαιδευτικές προκλήσεις και ζητήματα κοινωνικοποίησης για τα παιδιά τους.

Ισορροπία εισοδήματος και κόστους ζωής

Για να διευρύνουν το εισόδημά τους, πολλοί ψηφιακοί νομάδες εργάζονται από μέρη με σχετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης, συμπεριλαμβανομένων προορισμών όπως η Νοτιοανατολική Ασία ή η Πορτογαλία, η οποία έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκό hotspot δημοφιλές στους νομάδες. Ταυτόχρονα, συχνά εξυπηρετούν πελάτες ουσιαστικά σε αγορές εργασίας με υψηλότερους μισθούς ή οι εργοδότες τους βρίσκονται σε χώρες με υψηλότερους μισθούς.

Το νομαδικό καμουφλάζ

Στη φετινή έρευνα, το 14% των digital nomads με παραδοσιακές θέσεις εργασίας ανέφεραν ότι ο εργοδότης τους δεν γνωρίζει ότι είναι νομάδες. Ένα επιπλέον 18% λέει ότι η εταιρεία τους δεν έχει πολιτική ψηφιακών νομάδων, αλλά το αφεντικό τους έχει επιτρέψει να εργάζονται νομαδικά. Με άλλα λόγια, περίπου το ένα τρίτο των ψηφιακών νομάδων με παραδοσιακές θέσεις εργασίας είναι «κρυφοί νομάδες», που σημαίνει ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει πού εργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς για την απασχόληση χωρίς ο εργοδότης τους να γνωρίζει ότι το κάνουν.

Η νομαδική βιασύνη

Χώρες και πόλεις ανταγωνίζονται σκληρά για τους ψηφιακούς περιπλανώμενους. Πριν από πέντε χρόνια, οι ψηφιακοί νομάδες θεωρούνταν μια εκκεντρική και περιθωριακή ομάδα νομάδων εργατών. Αλλά ο ψηφιακός νομαδισμός είναι πλέον mainstream και φέτος 17,3 εκατομμύρια Αμερικανοί – ένα εκπληκτικό 11% των Αμερικανών εργαζομένων – είναι ψηφιακοί νομάδες. Οι κυβερνήσεις σε όλα τα επίπεδα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, συνειδητοποιούν ότι οι digital nomads ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες, δημιουργούν θέσεις εργασίας για τους ντόπιους – ακόμη και ξεκινούν τοπικές επιχειρήσεις. Εξαιτίας αυτού, 58 χώρες έχουν δημιουργήσει ειδικές ψηφιακές νομαδικές βίζες και άλλα προγράμματα, εξομαλύνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας τον εντοπισμό των ψηφιακών νομάδων στις χώρες