Νέα επιπλοκή παρουσίασε η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού μεταξύ του ΟΛΠ και της Cosco, καθώς η πλευρά του κινεζικού ομίλου εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τις συνεχείς μεταβολές της συμφωνίας και τις καθυστερήσεις. Η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ναι μεν άναψε το «πράσινο φως» στη συμφωνία, αλλά έθεσε δύο νέους όρους για τη λήψη της οριστικής έγκρισης, έχει προκαλέσει νέες προστριβές.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ζητήσει την καταβολή πρόσθετου ενοικίου από τη ΣΕΠ Α.Ε. (Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά), θυγατρική της Cosco, για τη χρήση της νέας Δυτικής Προβλήτας ΙΙΙ, η κατασκευή της οποίας αποτελεί το βασικό σκέλος της συμφωνίας του αποκαλούμενου φιλικού διακανονισμού. Επίσης, ζητεί την αναστολή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος έως το 2021 και την εν συνεχεία επαναφορά του.

Στο σημείο αυτό ακριβώς έγκειται και η αντίδραση των στελεχών της Cosco, καθώς, όπως ανέφεραν στην «Κ», σε μια πιθανή αρνητική οικονομική συγκυρία, π.χ. μιας παγκόσμιας κρίσης στο διεθνές εμπόριο, η ΣΕΠ θα πρέπει να καταβάλει αυξημένα ανταλλάγματα στον ΟΛΠ, εφόσον δεν κατορθώσει να ξεπεράσει το ελάχιστο όριο εσόδων, επωμιζόμενη δυσανάλογα υψηλό ρίσκο για την επένδυσή της, δεδομένου ότι ήδη, όπως έχει συμφωνηθεί, από το 2017 και μετά η ΣΕΠ θα καταβάλλει στον ΟΛΠ το 24,5% των ενοποιημένων εσόδων της (από 21,5% σήμερα). Ασφαλώς, εξίσου αρνητικός όρος χαρακτηρίζεται και το πρόσθετο ενοίκιο, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για ζήτημα που μπορεί να ξεπεραστεί έως τις 25 Νοεμβρίου, οπότε έχει οριστεί η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΠ, με αντικείμενο την επικύρωση της συμφωνίας του φιλικού διακανονισμού.

Αν, πάντως, η κινεζική πλευρά εμμείνει στις αντιρρήσεις της, είναι σαφές ότι η συμφωνία του φιλικού διακανονισμού δεν θα προχωρήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Cosco δεν έχει εναλλακτικές επιλογές. Αν αναδειχθεί πλειοδότρια στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, θα είναι σε θέση να εφαρμόσει όποια λύση θέλει, υπό την αίρεση της έγκρισης από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, καθώς θα έχει στα χέρια της «και το καρπούζι και το μαχαίρι». Αν δεν επικρατήσει στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, ή αν ο ίδιος ο διαγωνισμός ματαιωθεί, τότε θα προσφύγει στη λύση της διαιτησίας για την τροποποίηση της αρχικής σύμβασης.

Νίκος Ρουσάνογλου

www.kathimerini.gr