touristes-2012-1Σε νέο δρόμο οδηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Οργανωμένα Ταξίδια, υιοθετώντας έκθεση σχετικά με την αναθεώρηση της υφιστάμενης οδηγίας. Με την αναθεώρηση της Οδηγίας η Διεύθυνση για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημιουργεί πλέγμα προστασίας για όσους κλείνουν μόνοι τους τις διακοπές τους αγοράζοντας εισιτήρια και κλείνοντας ξενοδοχεία   ή αυτοκίνητα στο Διαδίκτυο, αντί να αγοράζουν πακέτα από ταξιδιωτικά γραφεία. Οι αλλαγές θα ψηφιστούν στις 11 Μαρτίου στην Ολομέλεια. 

Σύμφωνα με τον Γερμανό εισηγητή της αναθεώρησης Hans-PeterΜayer, στους καταναλωτές θα πρέπει να παρέχεται αριθμός τηλεφώνου τον οποίο μπορούν να καλούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ακόμη και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είτε αγοράσουν πακέτο διακοπών είτε κλείσουν τις διακοπές τους οι ίδιοι σε ιστοσελίδα, πρέπει να προστατεύονται πλήρως σε περίπτωση χρεοκοπίας της επιχείρησης. Παράλληλα, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, οι καταναλωτές θα έχουν το δικαίωμα να διανυκτερεύσουν μέχρι 5 ημέρες σε ξενοδοχείο με κόστος “παγωμένο” στα 125 ευρώ ανά διανυκτέρευση τα οποία θα καταβάλλει ο διοργανωτής.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες προστατεύονται και από τυχόν αλλαγές των τιμών μετά την κράτηση. Εάν οι τιμές αυξηθούν περισσότερο από 8%, ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να απορρίψει την προσφορά και ο διοργανωτής υποχρεούται να προσφέρει εναλλακτική διαδρομή.

hotelandtourismnews