Μιλώντας μπροστά στο επιχειρηματικό κοινό στο Ώκλαντ , ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα άρει όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19 ταυτόχρονα και τουλάχιστον ορισμένοι από αυτούς θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Καθώς η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει ένα σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της, η πρωθυπουργός Jacinda Ardern είπε: «Η στρατηγική μας με την Omicron είναι να επιβραδύνουμε την εξάπλωση και τα σύνορά μας αποτελούν μέρος αυτού».

Από τις 27 Φεβρουαρίου, οι εμβολιασμένοι Νεοζηλανδοί στην Αυστραλία μπορούν να ταξιδέψουν σπίτι τους χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε εγκαταστάσεις καραντίνας που διαχειρίζεται το κράτος. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας σε όλο τον κόσμο θα μπορούν επίσης να επιστρέψουν χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν στα κέντρα καραντίνας.

Οι τουρίστες από χώρες χωρίς βίζα, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, θα επιτρέπεται να εισέρχονται μόνο από τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, όσοι προέρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο Άρντερν είπε ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει ακόμα να απομονωθούν για 10 ημέρες, ενώ σημείωσε ότι το άνοιγμα των συνόρων με διαχειριζόμενο τρόπο θα διασφαλίσει ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα μπορούσε να διαχειριστεί την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων.