Πέντε χώρες της Νότιας Αφρικής, μεταξύ των οποίων η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια, η Ζάμπια και η Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη δέσμευσή τους να επεκτείνουν τη χρήση μιας ειδικής κοινής βίζας, γνωστής ως Univisa.

Η Univisa επιτρέπει την είσοδο σε πολλές χώρες και χρησιμοποιείται επί του παρόντος στη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε, επιτρέποντας ημερήσιες εκδρομές στη Μποτσουάνα μέσω του συνοριακού σταθμού Kazungula.

Οι περιφερειακοί ηγέτες σκοπεύουν να επεκτείνουν την Univisa σε άλλα κράτη της ζώνης διατήρησης και στο οικονομικό μπλοκ της Νότιας Αφρικής. Η κίνηση αυτή στοχεύει στη διευκόλυνση της μετακίνησης των τουριστών και στην αύξηση των περιφερειακών αφίξεων.

Αυτές οι πέντε χώρες της Νότιας Αφρικής δεν είναι οι μόνες που επιδιώκουν περιφερειακά σχέδια θεωρήσεων βίζας. Νωρίτερα φέτος, η Ταϊλάνδη ξεκίνησε ένα ενιαίο σχέδιο βίζας τύπου Σένγκεν που θα επέτρεπε στους ξένους επισκέπτες να εισέλθουν σε πέντε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας: Μιανμάρ, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία και Βιετνάμ.

Αυτή η κίνηση είναι μέρος μιας αυξανόμενης τάσης στην περιοχή, με τις χώρες στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου να εγκρίνουν επίσης ένα παρόμοιο σχέδιο για τουριστική βίζα που θα ισχύει στα έξι κράτη μέλη του (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, και Ομάν), η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το 2025.

Η εν λόγω τάση πρόκειται να φέρει επανάσταση στα ταξίδια σε αυτές τις περιοχές, προσφέροντας ένα νέο επίπεδο άνεσης και προσβασιμότητας για τους τουρίστες.