Απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ μεταξύ 9.30 μ.μ. και 8 π.μ. επιβλήθηκε στις Βαλεαρίδες Νήσους, στο πλαίσιο μέτρων κατά του “υπερτουρισμού”.

Το νέο διάταγμα που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων Νήσων απαγορεύει την πώληση αλκοόλ αργά τη νύχτα στο Llucmajor, την Πάλμα και την Κάλβια στη Μαγιόρκα και το Σαν Αντόνιο στην Ίμπιζα.

Όσοι συλλαμβάνονται να πίνουν εκτός των επιτρεπόμενων χώρων θα τιμωρούνται με πρόστιμο μεταξύ 500 και 1.500 ευρώ, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ το περασμένο Σάββατο.

Η προσπάθεια για την πάταξη των διακοπών υπό την επήρεια αλκοόλ σε τουριστικές περιοχές προβλέπει επίσης την απαγόρευση στα σκάφη «πάρτι εν πλω» σε ακτίνα ενός ναυτικού μιλίου από οποιονδήποτε από τους προορισμούς και απαγορεύεται να παραλαμβάνουν και να αποβιβάζουν επιβάτες σε αυτές τις περιοχές, ανέφερε η εφημερίδα Majorca Daily Bulletin.

Τα μέτρα ακολουθούν την αυστηροποίηση ενός νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των Βαλεαρίδων πριν από τέσσερα χρόνια για την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

Έως και 16 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για την επιβολή τους σε δημόσιους χώρους, καθώς και για την ασφάλεια, τις επιθεωρήσεις και την ευαισθητοποίηση των παραθεριστών στις περιοχές «υπερβολικού τουρισμού».

Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν επικρίνει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι οι τουρίστες θα πηγαίνουν απλώς σε γειτονικά θέρετρα που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς.

Ο κ. Luis Pomar, εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου τουρισμού των Βαλεαρίδων Νήσων, δήλωσε στο BBC ότι ο νόμος του 2020 έχει λειτουργήσει για τον περιορισμό της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Τόνισε, μάλιστα, ότι η επιτροπή για την «προώθηση της ευπρεπούς συμπεριφοράς στις τουριστικές ζώνες» θα διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει εκπροσώπους των χωρών των οποίων οι τουρίστες συνδέονται περισσότερο με προβλήματα, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.