Σύνταξη: tourismtoday.gr

Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα.

«Τα επόμενα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων θα στοχεύουν περισσότερο στις περιπτώσεις που υπάρχει σημαντικότερη μείωση τζίρου, είπε.

Θα ενισχύσουμε οικονομικά όπου υπάρχει μεγαλύτερο πλήγμα από την διάρκεια τις κρίσης από τη πανδημία του κορωνοϊού».

Το άνοιγμα σε λιανεμπόριο, “βαρόμετρο” για τα μέτρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης.
Εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει μετά τις 16 Μαρτίου.

«Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού διήρκησε πολύ. Μέχρι τέλη του 2020 μας κόστισε 20 δις ευρώ. Και συνεχίζει δυστυχώς να μας κοστίζει όσο παρατείνεται το lockdown, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

Δική μας πεποίθηση είναι ότι με το άνοιγμα, μετά τις 16 Μαρτίου, του λιανεμπορίου, θα μπορέσει να ανακάμψει η κατανάλωση.

Και τότε θα δούμε ποια πρόσθετα μέτρα θα πάρουμε για να κρατήσουμε βιώσιμες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε την «ανάγκη ειδικής μέριμνας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Δυτικής Αττικής που είναι κυρίως βιομηχανική περιοχή, μετά το καθολικό lockdown.

Όπως σημείωσε ότι «μόλις το 3% των επιχειρήσεων της περιοχής έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) 2 μέχρι σήμερα».

Η ατομική προσέγγιση στήριξης

«Μπορεί στην ίδια περιοχή μια επιχείρηση να πηγαίνει καλύτερα και μία άλλη άσχημα, γι’ αυτό επιλέξαμε την ατομική προσέγγιση, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Αυτή η κρίση είναι κατά κύριο λόγο κρίση υπηρεσιών. Όπως τουρισμός και εστίασης και δεν επηρεάζει πολύ βαρύτερα τις βιομηχανικές περιοχές.

Τα μέτρα που χρησιμοποιούμε, είναι προσαρμοσμένα ώστε μια περιοχή, όταν έχει απώλεια τζίρου, να έχει οικονομική στήριξη με βάση αυτό.

Το κύριο θέμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ότι δεν διαθέτουν τραπεζικό προφίλ. Και για αυτό επειδή δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω εγγυοδοτικών προγραμμάτων χρησιμοποιούμε την επιστρεπτέα προκαταβολή».

Επίσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί 145.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι μόνο 4.500 αυτοαπασχολούμενοι καλύφθηκαν από τα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Και εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στη περιοχή της Δυτικής Αττικής θα είναι πολύ μεγάλες μετά το τέλος του lockdown.