Νέα τάση στη διαμονή αποτελούν τα μικρά ξενοδοχεία. Τα συναντάμε κυρίως αλλά όχι μόνο σε μεγάλους και ακριβούς προορισμούς όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Ουσιαστικά πρόκειται για ξενοδοχεία τα οποία εκμεταλλεύονται στο έπακρον τα τετραγωνικά που διαθέτουν.

Βασικά χαρακτηριστικά

Τα δωμάτιά τους είναι μικρά – συχνά το μισό ή λιγότερο του μεγέθους ενός τυπικού δωματίου σε ένα αστικό ξενοδοχείο.

Τα έπιπλά τους συχνά μπορούν να διπλωθούν ή να αποθηκευθούν εξοικονομώντας χώρο. Τα μπάνια τους συνήθως έχουν ντουζιέρες αντί για μπανιέρες. Επίσης οι τηλεοράσεις είναι επιτοίχες για να εξοικονομηθεί χώρος.

Οι τιμές τους είναι σημαντικά χαμηλότερες από τα τυπικά αστικά ξενοδοχεία. Για παράδειγμα, οι τιμές στα ξενοδοχεία Moxy της Marriott, ξεκινούν από τα 159 δολάρια ΗΠΑ ανά διανυκτέρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διακόσμηση

Η διακόσμησή τους είναι εμπνευσμένη από ιαπωνικά ξενοδοχεία τύπου κάψουλας και τις καμπίνες πρώτης θέσης των αεροπορικών εταιρειών.

Παρόλο που το μέγεθος των δωματίων των συγκεκριμένων ξενοδοχείων είναι “μινιμαλιστικό”, δεν σημαίνει ότι δεν είναι άνετα ή κομψά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των μικρών ξενοδοχείων είναι επίσης το γεγονός ότι καθαρίζονται εύκολα.

Η ιδέα μικρών ξενοδοχειακών δωματίων έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1989. Η μάρκα Microtel, που εισήχθη στο Rochester της Νέας Υόρκης, εξυπηρετούσε τους επισκέπτες προσφέροντας δωμάτια με το μισό μέγεθος των παραδοσιακών ξενοδοχειακών δωματίων. Παράλληλα και οι τιμές τους ήταν στο ήμισυ του κόστους.

Microhotels ανά τον κόσμο

Μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες που έχουν ξεκινήσει τις δικές τους μάρκες Microhotels είναι οι εξής :

-Τα Moxy της Marriott έχει 44 ξενοδοχεία στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Ταυτόχρονα έχει υπογράψει συμβάσεις για άλλα 96.

-Τα Motto του Hilton, ανακοινώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Υπό κατασκευή είναι περίπου άλλες 12 ξενοδοχειακές μονάδες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αμερική.

– Η Hyatt απέκτησε τη δική της μάρκα microhotel, το tommie, όταν αγόρασε το Two Roads Hospitality τον Οκτώβριο.

Τέλος υπάρχουν πολλά ανεξάρτητα microhotels συμπεριλαμβανομένων των

-Hoxton Hotels, με έδρα το Λονδίνο

-CitizenM, με έδρα τις Κάτω Χώρες

-Arlo στη Νέα Υόρκη και το

-Hive Hotel που άνοιξε το 2017 στην Ουάσινγκτον.