του Χάρη Ντιγριντάκη

Oύριος επενδυτικός άνεμος πνέει στην Αθήνα όπου διαρκώς τα τελευταία έτη αναδιαμορφώνεται ο ξενοδοχειακός χάρτης.

Η υψηλή προσφορά όμως αν δεν παραμείνει σταθερή η ζήτηση ενδέχεται να επιφέρει μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στα ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας της Αθήνας.

Είναι κοινός τόπος ότι αν η επαύξηση των νεότευκτων 3, 4 και 5 αστέρων μονάδων που εμπλουτίζουν το ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας αν δεν συνοδευθεί από αντίστοιχη άνοδο των ξένων τουριστών τότε θα επέλθει καθεστώς οικονομικής ασφυξίας στις μονάδες που έχουν υψηλό δανεισμό.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από την ανεξέλεγκτη αναρρίχηση του αριθμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων μια αγορά πάντως που τιμολογιακά δείχνει να εξορθολογίζεται σε σχέση με τις τιμές που προσφέρονται.

Ήδη Ισραηλινοί και Κινέζοι επενδυτές σαρώνουν τις περιοχές της Κυψέλης, τα Πατήσια και το Παγκράτι.

Την ίδια ώρα τα νέα ξενοδοχεία καλά κρατούν. Μια νέα μονάδα προστέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο ξενοδοχειακό “χαρτοφυλάκιο” της Αθήνας, καθώς άνοιξε το νέο boutique ξενοδοχείο Αcademia of Athens Autoraph Collection, δυναμικότητας 60 δωματίων του ομίλου της Marriott.

Πρόκειται για το ακίνητο επί των οδών Ακαδημίας και Ομήρου 19, ιδιοκτησία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, το οποίο έχει μισθώσει η λιβανέζικων συμφερόντων εταιρεία Yazbek Hotel Establishment.

Η “πρεμιέρα” της νέας μονάδας στο κέντρο της πρωτεύουσας αποτελεί παράλληλα και το ντεμπούτο της αλυσίδας Autograph Collection Hotels (που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010) στην Αθήνα.

Μέχρι πρότινος είχε παρουσία μόνο στην Κρήτη και σε συνεργασία με την Οικογένεια Σπανού, με τα Domes Noruz στα Χανιά και Domes of Elounda στην περιοχή Τσιφλίκι, τα οποία ανήκουν στoν όμιλο Ledra Hotels and Villas.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε περίπου 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ η εκμίσθωση γίνεται για 30 έτη με δυνατότητα παράτασης για ακόμη δέκα.

Σύμφωνα με τους όρους της μίσθωσης επίσης, το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται κατά 1% ετησίως, με την ισχύ της σύμβασης να ξεκινάει από την έναρξη λειτουργίας του ξενοδοχείου.

Με τη νέα αυτή επένδυση στην Ακαδημίας, η Marriott ενδυναμώνει έτι περαιτέρω τη θέση της στο ξενοδοχειακό χώρο.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται και το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels του ομίλου στην Αθήνα, με τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια σε boutique μονάδα υψηλών προδιαγραφών.

To ακίνητο, συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει εκμισθωθεί μετά από διαγωνισμό στη Dimand Real Estate για 25 έτη και σύμφωνα με το σχεδιασμό το ξενοδοχείο 200 δωματίων, στην Ομόνοια θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από τα τέλη του 2020 ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ήδη πριν λίγες ημέρες εγκαινιάστηκε και το νέο Moxy hotel στην Πάτρα.

Οι χαμηλές τιμές κράτησης, που ξεκινούν από 70 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο, αποτελούν, μεταξύ άλλων, το συγκριτικό πλεονέκτημα των Moxy hotels, το brand που λάνσαρε το 2014 ο αμερικανικός όμιλος Marriott.

Πρόκειται για ξενοδοχεία που κατατάσσονται στην κατηγορία των 3 αστέρων, αποτελώντας boutique hotels, που απευθύνονται, κατά βάση, σε νεαρής ηλικίας επισκέπτες και στη γενιά Y.

Γι’ αυτό, στα ξενοδοχεία Moxy κυριαρχεί ο σχεδιασμός που ενθαρρύνει τις δραστηριότητες αναψυχής, το bar είναι 24ωρου λειτουργίας, ενώ το wi-fi είναι ιδιαίτερα γρήγορο, προκειμένου να διευκολύνονται οι αναρτήσεις στα social media.

Wyndham-Zeus International

Ήδη πρωτοπόρος στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων στο Κλεινόν Άστυ και όχι μόνον είναι ο όμιλος Wyndham σε συνεργασία με την Zeus International Zeus International.

Μάλιστα επί θύραις βρίσκεται η ανακατασκευή του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου Kanigos 21 στη φερώνυμη πλατεία, καθώς και η δημιουργία των Wyndham Residenses στο Μέτς. Eπίσης ακούγεται ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός ακόμη ξενοδοχείου στην Λεωφόρο Συγγρού.

Μάλιστα πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το Grand Openning του ξενοδοχείου Wyndham Grand Crete Mirabello Bay στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

Το Grand Opening event πραγματοποιήθηκε από την Wyndham Hotels & Resorts και την Zeus International, που έχει αναλάβει το management του ξενοδοχείου με συμφωνία franchise με την Wyndham Hotels & Resorts.

Υπογραμμίζεται ότι το ξενοδοχείο εξαγόρασε η Zeus International από τον Όμιλο Μαμιδάκη το προηγούμενο καλοκαίρι δρομολογώντας έπειτα μία εκτενή ανακαίνισή και την επαναλειτουργία του, ως Wyndham Grand.

Ο κος Δημήτρης Μανίκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΜΕΑ της Wyndham Hotels & Resorts, αναφερόμενος στη νέα μονάδα δήλωσε:

«Πριν από δύο περίπου χρόνια, η Wyndham Hotels & Resorts ξεκίνησε ανοίγοντας το πρώτο της ξενοδοχείο στην Ελλάδα, το Wyndham Grand Athens, σε συνεργασία με τους πολύτιμους συνεργάτες μας στη Zeus International, και σήμερα έχουμε αναπτύξει μαζί ένα εκτεταμένο δίκτυο ξενοδοχείων σε όλη την χώρα, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου ξενοδοχείου μας στα ελληνικά νησιά».

Ο κος Χάρης Σιγανός, CEO της Zeus International, για το άνοιγμα του νέου αποκτήματος του δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που προσθέτουμε στην οικογένεια της Zeus International ένα ξενοδοχείο κόσμημα στη διάσημη περιοχή Ελούντα της Κρήτης, σε συνεργασία με το πιο upgrade brand της Wyndham Hotels & Resorts.

Το Wyndham Grand Mirabello φιλοδοξούμε να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς στη Μεσόγειο τόσο για διακοπές όσο και για συνέδρια έχοντας υλοποιήσει ήδη μία εκτενής επένδυση στη δημιουργία 12 συνεδριακών αιθουσών και με ένα πλάνο συνεχόμενων ανακαινίσεων σε όλους τους χώρους και τα δωμάτια του ξενοδοχείου που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.»