Νέα παράταση, δόθηκε από σήμερα και για δύο μόνο μέρες, στο “μαρτύριο της σταγόνας” στο οποίο έχουν υποβληθεί πιστωτές κι εργαζόμενοι της άλλοτε κραταιάς ινδικής αεροπορικής εταιρείας Jet Airways, αφού οι δύο κοινοπραξίες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό δεν έδωσαν ικανοποιητικές προσφορές.

Η διαδικασία αφερεγγυότητας για την Jet Airways, η οποία ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2019, λόγω της οξείας κρίσης των ταμείων της, έπρεπε να ολοκληρωθεί έως τις 13 Ιουνίου. Μετά από απανωτές αναβολές, κι ενώ η καταληκτική ημερομηνία των έσχατων προσφορών ήταν η σημερινή, η Επιτροπή Πιστωτών (CoC) της Jet Airways, με επικεφαλής την Κρατική Τράπεζα της Ινδίας (SBI), αποφάσισαν να ζητήσουν αναθεωρημένη προσφορά έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Jet Airways οδηγήθηκε στη χρεοκοπία τον Ιούνιο του 2019. Έκτοτε η Επιτροπή Πιστωτών της αεροπορικής εταιρείας, συναντήθηκε 16 φορές. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία με δυνητικό αγοραστή.

Ποιες είναι οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες

Όπως έχει γίνει γνωστό, η Jet Airways έχει λάβει προσφορές από δύο κοινοπραξίες. Η πρώτη αποτελείται από την εταιρεία Kalrock Capital με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τον επιχειρηματία Murari Lal Jalan με έδρα στα Ηνωμέρα Αραβικά Εμιράτα.

Στη δεύτερη κοινοπραξία φαίνεται να συμμετέχουν η εταιρεία Big Charter με έδρα το Μουμπάι και η Imperial Capital Investments LLC του Αμπού Ντάμπι.

Ένας εμπειρογνώμονας της αεροπορικής βιομηχανίας παραδέχτηκε ότι η Jet Airways εξακολουθεί να ελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών, κυρίως, εξαιτίας των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει και περιλαμβάνουν την αξία της επωνυμίας της, την άδεια αερομεταφορέα (AOP), ένα μερίδιο από το κερδοφόρο πρόγραμμα πτήσεων που πραγματοποιούσε αλλά και μερικά από τα αεροπλάνα της.

Σημειώνεται ότι ο πλειοδότης θα αναλάβει τα υφιστάμενα χρέη της αεροπορικής, τις εκκρεμείς οφειλές προς υπαλλήλους, αεροδρόμια, χειριστές εδάφους και άλλους πωλητές. Όπως επίσης και το υψηλό κόστος επανεκκίνησης της επιχείρησης, εν μέσω χαμηλής ταξιδιωτικής ζήτησης λόγω της συνεχιζόμενης πανδημία.

Ποια είναι η Jet Airways

Η Jet Airways είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες της Ινδίας. Το 1993 ξεκίνησε να πραγματοποιεί πτήσεις με βάση το διεθνές αεροδρόμιο Chhatrapati Shivaji του Μουμπάι, ενώ σημαντικά κέντρα λειτουργούσαν και στην Μπανγκαλόρ, το Δελχί, την Τσενάι, την Καλκούτα, την Πούνε, αλλά και το Άμστερνταμ. Μέχρι το 2019 εξυπηρετούσε 64 προορισμούς του εσωτερικού και εξωτερικού συνολικά.
Μαζί με άλλες έξι αεροπορικές αποτελούσε μέλος της συμμαχίας Etihad Airways Partners, που συνολικά εξυπηρετούν 400 προορισμούς παγκοσμίως.
Ο στόλος της Jet Airways, που το 2017 κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Αεροπορικής της Ινδίας στα βραβεία TripAdvisor’s Traveller’s Choice, μετρούσε 113 αεροσκάφη, με το προσωπικό της να ξεπερνά τους 13 χιλιάδες υπαλλήλους.