Την πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα αφιερωμένη στους προορισμούς Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στα βιώσιμα ταξίδια λάνσαρε η UNESCO. Υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πλατφόρμα περιλαμβάνει 34 επιλεγμένες τοποθεσίες παγκόσμιας κληρονομιάς που έχουν διαδοθεί σε 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τo National Geographic.

Η επίσημη πρώτη για την πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου όταν οι πύλες της έδρας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO άνοιξαν προς το κοινό, με αφορμή την εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα Ταξίδια της Παγκόσμιας Κληρονομιάς συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθούν βιώσιμα ταξίδια σε μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες τοποθεσίες της Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η πλατφόρμα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν πέρα ​​από τους σημαντικότερους τουριστικούς κόμβους, να μένουν περισσότερο στους προορισμούς και να βιώνουν περισσότερα από αυτά που μπορεί να προσφέρει η τοπική περιοχή.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας νέας συμμαχίας που δημιουργήθηκε μεταξύ της UNESCO και της National Geographic.

Τα Ταξίδια της Παγκόσμιας Κληρονομιάς προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερα δρομολόγια – τη Βασιλική Ευρώπη, την Αρχαία Ευρώπη, τη Ρομαντική Ευρώπη και την Υπόγεια. Τέλος, επισημαίνεται ότι ο δικτυακός τόπος διαθέτει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διακοπών τους με βάση τις τοπικές γνώσεις σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.