Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω του τουρισμού εγκαινίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) με την υποστήριξη της κρατικής γραμματείας οικονομικών υποθέσεων της Ελβετίας (SECO).

Το Tourism4SDGs.org είναι ένας χώρος συν-δημιουργίας που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πόρων, να προσθέτουν τις δικές τους πρωτοβουλίες, ευρήματα και έργα, να κινητοποιούνται σε συζήτηση και συνεργασία και να μοιράζονται περιεχόμενο σχετικό με τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι 17 Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDGs) μέσω του τουρισμού που αποτελεί το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ αποτελούν μια φιλόδοξη παγκόσμια ατζέντα για τους ανθρώπους, τον πλανήτη, την ευημερία και την ειρήνη μέσω των εταιρικών σχέσεων αφού αποσκοπούν στον τερματισμό της φτώχειας, στην καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και στην επίλυση της κλιματικής αλλαγής έως το 2030.

“Ο τουρισμός διαδραματίζει ζωτικό ρόλο σε πολλούς, αν όχι σε όλους, από τους 17 στόχους”, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι.

“Η Ελβετία υποστηρίζει σθεναρά αυτήν την πλατφόρμα, καθώς θα επιτρέψει την εστίαση στα τρία βασικά στοιχεία του βιώσιμου τουρισμού: την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική του διάσταση”, δήλωσε ο Πρέσβης Raymund Furrer της SECO.

Η πλατφόρμα εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο του Πολιτικού Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη με θέμα «Μετασχηματισμός με στόχο βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες» (Νέα Υόρκη, 9-18 Ιουλίου) που συνδιοργάνωσε ο UNWTO και το δίκτυο One Planet.