Το κροατικό γεωπάρκο Biokovo-Imotski θα ενταχθεί στη λίστα παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO τον Απρίλιο του 2024.

Το Γεωπάρκο των Κροατικών Λιμνών Biokovo-Imotski προστέθηκε στη λίστα των παγκόσμιων γεωπάρκων, κατά την 8η σύνοδο του Συμβουλίου της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο.

Αυτό το κροατικό γεωπάρκο αναμένεται να ενταχθεί επίσημα στη λίστα των παγκόσμιων γεωπάρκων της UNESCO τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου, το Κροατικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού είπε ότι η Κροατία έχει πλέον τρία γεωπάρκα στον κατάλογο της UNESCO, προσθέτοντας στα προηγουμένως καταχωρημένα γεωπάρκα του Παπούκ και του αρχιπελάγους Βις.

Η Κροατία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως τουριστικός προορισμός με εξαιρετικά διατηρημένη φύση και τα νέα για την ένταξη του τρίτου κροατικού γεωπάρκου στον κατάλογο της UNESCO επιβεβαιώνουν περαιτέρω αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Δημόσιου Ιδρύματος PP Biokovo Slavo Jakša, το Γεωπάρκο έχει εξαιρετική σημασία, συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών, ιστορικών και φυσικών θησαυρών, με διαφορετική γεωλογία και ενδιαιτήματα για πολλά είδη φυτών και ζώων.

Επιπλέον, ένα από τα κυριότερα σημεία του Γεωπάρκου Λιμνών Biokovo-Imotski είναι η Γαλάζια Λίμνη, που χαρακτηρίζεται από το ελλειπτικό της σχήμα και τα ποικίλα βάθη που κυμαίνονται από 300 έως 500 μέτρα. Η στάθμη του νερού σε αυτή τη λίμνη παρουσιάζει ετήσιες διακυμάνσεις, φτάνοντας μερικές φορές σε εκπληκτικά βάθη που φτάνουν τα 100 μέτρα. Αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό, προσελκύοντας πλήθη για κολύμπι και χαλαρωτικές συγκεντρώσεις.