Το υπουργείο Τουρισμού της Ινδονησίας ανέπτυξε νέα πρωτόκολλα υγείας, τα οποία ονομάζει Πρόγραμμα καθαριότητας, υγείας και ασφάλειας (CHS) και θα επιβληθούν σε τουριστικούς προορισμούς σε μια προσπάθεια προστασίας των τουριστών από τον κορωνοϊό και περιορισμού εισαγωγής νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα νέα πρωτόκολλα, οι τουριστικοί προορισμοί θα συμμορφώνονται με τα κριτήρια υγείας που απαιτούνται στο πλαίσιο της επαναφοράς στη νέα κανονικότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άρι Τζουλιάντο.

Η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται με την αλλαγή των παγκόσμιων τουριστικών τάσεων που φέρνουν την υγεία, την υγιεινή και την ασφάλεια ψηλά στις προτεραιότητες των ταξιδιωτών.

Το πρόγραμμα CHS περιλαμβάνει ψεκασμό των χώρων με απολυμαντικό, διαθέσιμες εγκαταστάσεις για πλύσιμο χεριών, ελέγχους θερμοκρασίας σώματος και χρήση μάσκας προσώπου.

Για να διασφαλιστεί ότι τα πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν σωστά, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο διέταξε μαζική ανακοίνωση και εφαρμογή του σχεδίου, ακολουθούμενη από προσομοιώσεις υπό επίβλεψη στους τομείς.

Αρκετές περιοχές είναι έτοιμες για τη νέα κανονικότητα μετά τον προγραμματισμένο τερματισμό του lockdown σε ορισμένες επαρχίες στις 5 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ερλάντα Χαρτάτο.

Ο τομέας του τουρισμού της Ινδονησίας έχει πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία επίσης πλήττει τις αεροπορικές εταιρείες, τα ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, καθώς τα lockdown οδήγησαν τελικά σε απολύσεις.

Φέτος, ο αριθμός των ξένων ταξιδιωτών που επισκέφτηκαν την Ινδονησία αναμενόταν να μειωθεί κατά 13% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν ο σχετικός αριθμός είχε ανέλθει στα 16,11 εκατ., σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.