Νέα πρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επίσημα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιερ, που εξελέγη με 383 ψήφους και τη στήριξη των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου.

Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει την ανώτατη θέση στην ΕΕ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιερ γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ Άλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Γερμανού Επιτρόπου.
Φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας.
Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου.
Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν.
Στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005 ανέλαβε το υπουργείο Οικογένειας.
Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο Άμυνας το 2014 και το 2017.

Το όνομά της βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά στις τελευταίες θέσεις των δημοσκοπήσεων σχετικά με την ικανοποίηση των Γερμανών από τους υπουργούς τους, λόγω του ότι αποφάσισε την ανάθεση πολλών από τις υποθέσεις του υπουργείου ‘Αμυνας σε ιδιωτική εταιρία, η οποία κόστισε στους Γερμανούς 200 εκατομμύρια ευρώ, σε δύο χρόνια.
Για την υπόθεση αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και λίγους μήνες Εξεταστική Επιτροπή στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, στην οποία η κυρία φον ντερ Λάιεν παραπέμφθηκε καθώς δεν έπεισε με τις εξηγήσεις της στο αρχικό στάδιο.
Η επιλογή της ως διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, γι’ αυτό τον λόγο, κυρίως από την πλευρά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των Πρασίνων.

Αυστηρή με την Ελλάδα

Απέναντι στην Ελλάδα η κυρία φον ντερ Λάιεν, ζητούσε το 2011 να δοθούν από την Αθήνα εγγυήσεις για την οικονομική βοήθεια των εταίρων π.χ. με τα αποθέματα χρυσού και συμμετοχή σε δημόσιες επιχειρήσεις.
Πρόταση που απορρίφθηκε εμφατικά από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ατην ‘Άνγκελα Μέρκελ.
Σε όλη την διάρκεια των ελληνικών προγραμμάτων υποστήριζε πάντως σθεναρά την πολιτική των μνημονίων, ενώ είχε ασκήσει κριτική και για την πολιτική προσέγγισης προς την Μόσχα.