Η ιταλική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane (FS Group) και η γερμανική Deutsche Bahn ενώνουν τις δυνάμεις τους ως μέρος ενός νέου πιλοτικού έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η συνεργασία θα δημιουργήσει δύο νέες διαδρομές από τη Ρώμη στο Μόναχο και από το Μιλάνο στο Μόναχο. Τα δρομολόγια θα είναι καθημερινά με το τρένο υψηλής ταχύτητας Frecciarossa 1000 της Trenitalia.

  • Η διαδρομή που θα αναχωρεί από τη Ρώμη θα περιλαμβάνει τη Φλωρεντία, τη Μπολόνια, τη Βερόνα, το Ροβερέτο, το Τρέντο, το Μπολζάνο, το Μπρενέρο, το Ίνσμπρουκ και το Μόναχο.
  • Το δρομολόγιο από το Μιλάνο θα κάνει στάση σε Μπρέσια, Βερόνα, Μπολζάνο, Μπρενέρο και Ίνσμπρουκ πριν φτάσει στο Μόναχο.

Ενώ οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Μόναχο θα ξεκινήσουν το 2026, η FS Group είπε ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των δρομολογίων μέχρι το Βερολίνο.

Η νέα υπηρεσία είναι ένα από τα 10 πιλοτικά έργα που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη βελτίωση των διασυνοριακών σιδηροδρομικών συνδέσεων σε όλη την ήπειρο.

«Ενώ η ζήτηση για πράσινη κινητικότητα αυξάνεται, χρειαζόμαστε η σιδηροδρομική αγορά να ανταποκρίνεται καλύτερα και γρηγορότερα, ειδικά για μακρινά και διασυνοριακά ταξίδια, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean.

Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει τώρα να βοηθήσει τις σιδηροδρομικές εταιρείες. Δημιουργεί νέες διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις –μέρα και νύχτα– σπάζοντας τα σύνορα».