Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), σε συνεργασία με το NOAH Regen, ανακοίνωσε την έναρξη του οικοσυστήματος του UN NetZero Facility and Re-PLANET Capital Fund.

Αυτή η εκδήλωση έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη στις 14 Νοεμβρίου 2023, σηματοδοτώντας μια κρίσιμη πρόοδο στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.

Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει μια νέα εποχή χρηματοοικονομικής διακυβέρνησης, με στόχο να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος προσεγγίζει τη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Το UN NetZero Facility και το Re-PLANET Capital Fund Ecosystem έχουν σχεδιαστεί για να ξεκλειδώνουν την αξία του άνθρακα, ενσωματώνοντας καινοτόμες έννοιες όπως το Blue Carbon και τα κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Πρωταρχικός στόχος είναι να καταλυθούν οι θετικοί μετασχηματισμοί στους τομείς της Γαλάζιας και Πράσινης Οικονομίας, καθιστώντας την οικολογική αναγέννηση τόσο αναγκαιότητα όσο και κερδοφόρο εγχείρημα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μετασχηματιστικού πλαισίου περιλαμβάνουν:

Μικτό χρηματοοικονομικό οικοσύστημα : Αυτό το μοντέλο προωθεί μια συνεργατική προσέγγιση χρηματοδότησης, συνδυάζοντας διάφορες πηγές χρηματοδότησης για να παρέχει μια ισχυρή βάση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων.

Τεχνολογία Blockchain : Χρησιμοποιώντας ενεργειακά αποδοτικό blockchain για διαφανείς διαδικασίες συγκέντρωσης κεφαλαίων και μεταφοράς, αυτή η τεχνολογία διασφαλίζει την παρακολούθηση και τη λογοδοσία των κεφαλαίων σε πραγματικό χρόνο.

Διαφάνεια και λογοδοσία : Η πρωτοβουλία έχει δεσμευτεί για απαράμιλλη διαφάνεια, λογοδοσία και δυνατότητα ελέγχου, διασφαλίζοντας ότι κάθε σεντ είναι ανιχνεύσιμο από την πηγή του έως την εφαρμογή του.

Κατά τη διάρκεια της έναρξης, η Γενική Διευθύντρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, Tatiana Valovaya , τόνισε την ευθυγράμμιση της Διευκόλυνσης NetZero του ΟΗΕ με την Ατζέντα του 2030, τονίζοντας τη διασύνδεση μεταξύ της ανθρώπινης ευημερίας και της υγείας του πλανήτη. Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili παρατήρησε ότι η μετατροπή του τουρισμού σε επιχειρήσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι απαραίτητη και ότι η επίτευξη του Net Zero έως το 2050 θα πρέπει να είναι ο απώτερος στόχος για μια ευημερούσα και υγιή Γη.

Ο Frederic Degret , Διευθύνων Σύμβουλος της Noah, υπογράμμισε τον κεντρικό ρόλο του Re’planet Capital Fund, το οποίο υπερβαίνει το να είναι ένα απλό ταμείο σε καταλύτη αλλαγής, δίνοντας τη δυνατότητα στους επενδυτές να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το καταπιστευματικό ταμείο πολλαπλών εταίρων του UNWTO στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών θα διαδραματίσει βασικό ρόλο, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και επιχορηγήσεις για την επιτάχυνση της παγκόσμιας προόδου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Λειτουργώντας σε ένα μοντέλο μεικτής χρηματοδότησης, η Διευκόλυνση πρόκειται να αξιοποιήσει τις επενδύσεις για μια μετάβαση της οικονομίας με συνείδηση ​​του κλίματος.

Αντιμετωπίζοντας μερικά από τα πιο προκλητικά κλιματικά ζητήματα, το UN NetZero Facility και το Re-PLANET Capital Fund Ecosystem επικεντρώνονται στην ποιότητα της πίστωσης άνθρακα, τη δυναμική των κανονιστικών ρυθμίσεων και τη δημιουργία εσόδων από κρατικές πιστώσεις που βασίζονται στη φύση και τις πιστώσεις άνθρακα, θέτοντας έτσι ένα νέο πρότυπο στη χρηματοδότηση του κλίματος και τον βιώσιμο τουρισμό.