Ένα νέο εργαλείο πληροφορικής έχει κάνει την εμφάνισή του, με τους προγραμματιστές να ισχυρίζονται ότι θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Airbnb να «ανταγωνίζονται στο ίδιο επίπεδο με τα ξενοδοχεία».

Συγκεκριμένα, η εταιρεία AirDNA, η οποία ειδικεύεται στα δεδομένα ενοικίασης διακοπών, κυκλοφόρησε το Market Minder, το οποίο εμφανίζει βασικές μετρήσεις φιλοξενίας για κάθε ενοικίαση Airbnb παγκοσμίως.

Πιο αναλυτικά, ένας διαδραστικός πίνακας ελέγχου με χάρτες, διαγράμματα και φίλτρα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές που νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους να εντοπίζουν καλύτερα τις περιόδους αιχμής της ταξιδιωτικής ζήτησης και να κατανοούν τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτησίες τους μπορούν να σταθούν καλύτερα απέναντι σε αντίστοιχου μεγέθους και τιμής ανταγωνιστές.

Παράλληλα, για τους οικοδεσπότες που επιθυμούν να επεκτείνουν το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων τους, το Market Minder χρησιμοποιεί αναλυτικά στοιχεία σε επίπεδο γειτονιάς για να προσφέρουν πληροφορίες σχετικά με ποια μέρη της πόλης παρέχουν τις πιο κερδοφόρες ευκαιρίες βραχυπρόθεσμης διαμονής.

Η υπηρεσία είναι συνδρομητική και είναι διαθέσιμη για περισσότερες από 25.000 πόλεις και γειτονιές σε όλο τον κόσμο και, σύμφωνα με την εταιρεία, “θα συμβάλει στην επαγγελματική ανάπτυξη της κοινότητας υποδοχής Airbnb”.

Η AirDNA εκτιμά ότι τα παγκόσμια έσοδα για τα ακίνητα που απαριθμούνται στην Airbnb θα ξεπεράσουν τα 40 δις. δολάρια μόνο το 2017. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες στην Airbnb παγκοσμίως, όμως τα εργαλεία ανάλυσης αυτών των ιδιοκτησιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με αυτά που διατίθενται στον τομέα των ξενοδοχείων.