H καινοτόμος υπηρεσία Condition Based Monitoring αναμένεται να βελτιώσει τη διαχείριση της λειτουργίας των πλοίων σύμφωνα με τις εταιρίες METIS, ACOEM Group και REA Hellas, η οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν αυτή την πρωτοποριακή εφαρμογή.

Η νέα υπηρεσία θα είναι σε θέση να εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εν δυνάμει προβλήματα σε κάθε πλοίο, πριν εξελιχθούν σε σημαντικές βλάβες.

Αναλυτικά, το “εργαλείο” προσφέρει :

  • Aνάλυση κραδασμών (vibration analysis) δηλαδή μια μέθοδο εξέτασης της ορθής λειτουργίας και κατάστασης των περιστροφικών συστημάτων των πλοίων.

 

  • Αξιολόγηση της κατάστασης του εξοπλισμού ( condition based maintenance) όπου οι μηχανικές και οι λειτουργικές συνθήκες του πλοίου θα παρακολουθούνται σταθερά, και όταν εντοπίζονται στοιχεία μη εύρυθμης λειτουργίας, θα προγραμματίζεται η συντήρηση των μερών του συστήματος που επηρεάζονται και στον κατάλληλο χρόνο, προγραμματίζεται η επισκευή ή η συντήρηση τους.

Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εφαρμογής είναι η ασφαλής και αξιόπιστη λειτουργία κάθε πλοίου, ο βελτιστοποιημένος προγραμματισμός για θέματα συντήρησης και η ελαχιστοποίηση του κόστους της, η μείωση ποσοστού του ανθρωπίνου λάθους, η αύξηση χρόνου ζωής του εξοπλισμού, η μείωση χρήσης ενέργειας και η μείωση του κόστους ασφάλειας.