Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Βουλγαρία έχει δρομολογήσει νέους κανόνες για το πρόγραμμα Golden Visa, μετά τον τερματισμό του προγράμματος Citizenship by Investment το 2021.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε αλλαγές στον νόμο περί αλλοδαπών, οι οποίες περιγράφουν το πλαίσιο για τους ξένους επενδυτές να αποκτήσουν τη Βουλγαρική κατοικία μέσω επενδύσεων.
Οι νέοι κανόνες θεωρούνται ως ένα βήμα προς τη συμμόρφωση και τη σαφήνεια με τη νομοθεσία αντί να εισάγουν πρόσθετα εμπόδια.

Όπως εξηγούν οι αρχές, οι νέοι κανόνες επικεντρώνονται κυρίως στη διαδικασία προεκκαθάρισης για τους αιτούντες του προγράμματος Golden Visa και όλοι πρέπει να πληρούν τους νέους κανόνες για να εγκριθούν οι αιτήσεις τους.

Οι νέοι κανόνες ρυθμίζουν πώς ακριβώς πρέπει να γίνει η επένδυση ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να αποκτήσουν μόνιμη κατοικία μέσω επένδυσης (γνωστή και ως Golden Visa).

Όλοι οι αιτούντες πρέπει να λάβουν τραπεζική αναφορά για λογαριασμό που έχει ανοίξει στο όνομα τους στη Βουλγαρία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πρέπει να υποβάλουν δήλωση που να επιβεβαιώνει την πηγή των κεφαλαίων τους χρησιμοποιώντας ένα υπόδειγμα εγκεκριμένο από την κυβέρνηση.
Μια τέτοια απαίτηση έχει επιβληθεί σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και για να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια προέρχονται από νόμιμες πηγές.

Επίσης καλούνται να υποβάλουν πιστοποιητικά ποινικού μητρώου, να προσκομίσουν τεκμηρίωση των επαγγελματικών και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων, καθώς και να προσκομίσουν πληρεξούσιο επικυρωμένο από συμβολαιογράφο εάν δεν μπορούν να υποβάλουν αυτοπροσώπως τις αιτήσεις τους.

Αυτά τα νέα μέτρα στοχεύουν στη ρύθμιση, καθώς και στον εξορθολογισμό της διαδικασίας Golden Visa στη Βουλγαρία. Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν δύσπιστοι λόγω της συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής στη χώρα.

Οι πρόσφατες αλλαγές τοποθετούν τη Βουλγαρία ως πιθανή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ με προγράμματα Golden Visa.
Η βίζα επενδυτών της Ιρλανδίας σταμάτησε απότομα τον Φεβρουάριο, ενώ το πρόγραμμα της Πορτογαλίας καταργείται σταδιακά λόγω ανησυχιών για την αύξηση των τιμών των ακινήτων.

Ωστόσο, το πρόγραμμα Golden Visa της Βουλγαρίας ενδέχεται να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες που προσφέρουν φθηνότερες επενδυτικές επιλογές.