Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τη δεύτερη έκδοση του παγκόσμιου διαγωνισμού του «Awake Tourism Challenge», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Ο διαγωνισμός θα εντοπίσει καινοτόμες startups τουριστικές επιχειρήσεις που προωθούν λύσεις σε 6 διαφορετικές προκλήσεις, καθώς και συμβάλλοντας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs). 

«Η επιστροφή του τουρισμού είναι μια ευκαιρία να αφυπνίσουμε τις δυνατότητές του να μεταμορφώσει τις ζωές, δήλωσε ο Zurab Pololikashviki Γενικός Γραμματέας του UNWTO.

Ο UNWTO καλεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις παντού να υποβάλουν τις ιδέες τους για να αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και να κάνουν τον τουρισμό πρωταθλητή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Πού επικεντρώνεται ο διαγωνισμός

Στην πρόκληση του 2022, ο UNWTO επικεντρώνεται σε 6 συγκεκριμένους τομείς που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα, με τρόπο και που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής αυτή τη στιγμή, όπως:

Συμμετοχή της κοινότητας

Το 80% των ανθρώπων που ζουν σε «ακραία φτώχεια» ζουν σε αγροτικές κοινότητες, ενώ ο οικιακός, ο αγροτικός και ο οικοτουρισμός έχουν αναδειχθεί ως οι πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικές επιλογές.

Πράσινες και μπλε οικονομίες

Ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει πηγή οικονομικών ευκαιριών και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οικολογική και βιώσιμη δημιουργία κεφαλαίου

Το βιώσιμο κεφάλαιο έχει τη δυνατότητα να βελτιστοποιήσει τη χρήση των πόρων, να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις.

Τεχνολογία Τουρισμού, για καλό

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν φέρει επανάσταση στον τομέα, ειδικά από την έναρξη της πανδημίας. Τεχνητή Νοημοσύνη, κρυπτογράφηση, block chain, metaverse, NFT είναι ευπρόσδεκτα σε αυτή την κατηγορία.

Τουριστική Εκπαίδευση

Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το 10% των θέσεων εργασίας στον κόσμο, υπάρχει ανάγκη για ενημερωμένα δεδομένα και νέα εργαλεία για την εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Ενδυνάμωση των Γυναικών

Οι γυναίκες τείνουν να συγκεντρώνονται στις θέσεις εργασίας με τις χαμηλότερες αμοιβές και με τη χαμηλότερη θέση στον τουρισμό. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις με έμφαση στο φύλο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ισότητα.

Όροι συμμετοχής

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις καλούνται να συμμετάσχουν υπό την προϋπόθεση ότι:

  • Εφαρμόζουν σε 1 από τις 6 προκλήσεις.
  • Συμπεριλαμβάνουν 1 ή περισσότερους SDG.
  • Είναι καινοτόμου χαρακτήρα και παρέχουν λύσεις προστιθέμενης αξίας.
  • Καθοδηγούνται από τη βιωσιμότητα.
  • Είναι επεκτάσιμες, με δυνατότητα διεθνούς ανάπτυξης και δυνατότητα εφαρμογής σε εταιρείες και προορισμούς (χώρες, περιοχές).
  • Είναι startups σε πρώιμο στάδιο ή σειράς Α.
  • Έχετε δοκιμασμένο πιλότο και επιχειρηματικό σχέδιο.
  • Έχουν επιταχυνθεί στο παρελθόν.
  • Έχουν ήδη μια ομάδα πλήρους απασχόλησης.

Οι 12 startups που θα διακριθούν, θα λάβουν υποστήριξη για την αναβάθμιση τους.

Ο UNWTO θα παρουσιάσει τις καλύτερες ιδέες τους στα κράτη μέλη, στα θυγατρικά μέλη και στους επενδυτές του, παρέχοντας τους μια μοναδική ευκαιρία δικτύωσης.

Τα πρόσθετα οφέλη περιλαμβάνουν την ευκαιρία να συμμετάσχετε σε μια ειδική Ημέρα Επίδειξης του UNWTO και πρόσβαση στην τεχνολογική υποστήριξη και στο δίκτυο Καινοτομίας του, καθώς και ένα επιμελημένο πρόγραμμα καθοδήγησης τόσο με ατομικές όσο και ομαδικές εκπαιδευτικές συνεδρίες σε βασικά θέματα όπως η πνευματική ιδιοκτησία, βιωσιμότητα στις επιχειρήσεις και την ηγεσία, πιθανή αρχική χρηματοδότηση για γυναίκες ιδρυτές Startup από την ANKH Impact και το SPARK Innovation Lab.

Οι αιτήσεις είναι πλέον ανοιχτές και θα κλείσουν στις 31 Ιουνίου 2022. Οι νικήτριες νεοφυείς επιχειρήσεις θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο. Για να μάθετε περισσότερα και να υποβάλετε αίτηση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του UNWTO Awake Tourism Challenge.