Το Δουβλίνο προωθεί με μεγάλη επιτυχία την ένταξή του στον κατάλογο των διεθνών λιμένων με υπερσύγχρονες και αναβαθμισμένες υποδομές υποδοχής και διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων.

 Η κρατική εταιρεία διαχείρισης του Λιμένα του Δουβλίνου έχει αναλάβει την μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή του έργου πλήρους εκσυγχρονισμού του τερματικού σταθμού κρουαζιέρας, όπου σταδιακά θα παραδίδεται για χρήση. Οι συνολικές παρεμβάσεις θα έχουν συνέχεια και θα διαρκέσουν μέχρι και το 2040.

Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015 και θα περιλαμβάνει νέο, σύγχρονο και μεγαλύτερο λιμενοβραχίονα καθώς και τερματικό σταθμό κρουαζιέρας που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την σχεδίαση και λειτουργικότητά του. Με την υφιστάμενη λιμενική υποδομή εξυπηρετούνται πλοία συνολικού μήκους 300 μέτρων περίπου, αλλά με τις σχεδιαζόμενες βελτιώσεις και παρεμβάσεις ο λιμενοβραχίονας θα μπορεί να φιλοξενεί είτε ένα κρουαζιερόπλοιο μήκους μέχρι 330 μέτρα (megaship – Freedom Class, Oasis Class) είτε δύο μήκους μέχρι 280 μέτρα το καθένα.

Το 2011 επισκέφθηκαν το Δουβλίνο 85 κρουαζιερόπλοια και για το 2012 έχουν προγραμματισθεί να το επισκεφθούν πάνω από 90.

Το κόστος ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης αναμένεται να κοστίσει $40 εκ. και η θέση του νέου σταθμού θα είναι πιο κοντά στο κέντρο της πόλης από τον υφιστάμενο σταθμό. Οι αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις από την βιομηχανία της κρουαζιέρας στην ευρύτερη περιοχή του Δουβλίνου θα προσεγγίσουν τα $90 εκ. και το αναμενόμενο όφελος ανά προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου πάνω από $ 1 εκ.

Το έργο αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τόσο την εμπειρία των επισκεπτών όσο και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.

Χρήστος Νικολαΐδης, MBA, PhD Tourism, Aviation & Cruise Consultant