Η Ταϊλάνδη έχει ανακοινώσει νέα και χαλαρά προγράμματα έκδοσης βίζας για να τονώσει τον τουρισμό εφαρμόζοντας μεγαλύτερες περιόδους παραμονής βίζας για τουρίστες, ψηφιακούς νομάδες, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ακόμη και πολιτιστικούς τουρίστες.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Ταϊλάνδη κατέγραψε 14,3 εκατομμύρια τουρίστες και στοχεύει να φτάσει το ρεκόρ των 40 εκατομμυρίων ξένων αφίξεων για ολόκληρο το έτος, με αναμενόμενα έσοδα 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Από τον Ιούνιο, οι χώρες που είναι επιλέξιμες για είσοδο χωρίς βίζα θα αυξηθούν από 57 σε 93. Η διάρκεια παραμονής στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει επίσης παραταθεί σε 60 ημέρες. Οι χώρες που είναι επιλέξιμες για διαμονή χωρίς βίζα περιλαμβάνουν βασικές τουριστικές αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία, καθώς και ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, ΗΑΕ , Κατάρ, Νότια Αφρική και άλλες.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ενέκρινε επίσης την έκδοση βίζας κατά την άφιξη για 31 χώρες, από τις προηγούμενες 19.

Η Ταϊλάνδη θα εισαγάγει επίσης μια νέα Visa Προορισμού Ταϊλάνδης (DTV) για ψηφιακούς νομάδες και όσους συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, για διαμονή έως και 180 ημέρες ανά επίσκεψη σε βάση πολλαπλών εισόδων, με τη βίζα να ισχύει για πέντε χρόνια με επιπλέον χρέωση 270 δολάρια ΗΠΑ. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν Muay Thai και πολεμικές τέχνες, μαγειρική, σπουδές, εκπαίδευση, σεμινάρια εκθέσεις τέχνης και μουσική. Προηγουμένως, οι ψηφιακοί νομάδες δικαιούνταν μόνο δύο παραμονές 30 ημερών.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τα ταλέντα, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα μπορούν πλέον να παραμείνουν στην Ταϊλάνδη για ένα επιπλέον έτος μετά την αποφοίτησή τους, υπό την προϋπόθεση ότι λάβουν πιστοποίηση από το Υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτή η επέκταση στοχεύει να βοηθήσει τους αλλοδαπούς φοιτητές να εξασφαλίσουν εργασία στη χώρα. Επί του παρόντος, υπάρχουν περίπου 40.000 τέτοιοι μαθητές στην Ταϊλάνδη.

Οι συνταξιούχοι ηλικίας 50 ετών και άνω που αναζητούν βίζα μακράς διαμονής θα επωφεληθούν από μειωμένες απαιτήσεις ασφάλισης υγείας. Επί του παρόντος, αυτοί οι επισκέπτες πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη υγείας αξίας 82.000 $ ΗΠΑ. Η απαίτηση έχει πλέον μειωθεί στα 12.000 $ ΗΠΑ, με ισχύ για τους αιτούντες από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επέκταση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής αίτησης θεώρησης σε προξενεία και πρεσβείες της Ταϊλάνδης, αυξάνοντας από 47 σε 94 τοποθεσίες έως τον Δεκέμβριο του 2024.

Η εισαγωγή του συστήματος Electronic Travel Authorisationn (ETA) θα εφαρμοστεί σύμφωνα με το σύστημα e-Visa στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας έως τον Ιούνιο του 2025.