Το Συμβούλιο Διεθνών Αεροδρομίων (ACI World) δημοσίευσε το Εγχειρίδιο αξιολόγησης κινδύνων ασφάλειας αεροδρομίου που βοηθά τα αεροδρόμια στην κατανόηση των απειλών, στην αξιολόγηση των σχετικών κινδύνων και στην κατανομή των πόρων όπου χρειάζονται περισσότερο.

Εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος κατά τη διάρκεια του COVID-19, η ασφάλεια παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Τα αεροδρόμια πρέπει να πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας και να είναι σε θέση να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ασφάλεια σε ένα περιβάλλον περιορισμένων πόρων που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρηματοδότηση, επίπεδα προσωπικού και χρόνο.

Η ACI εντόπισε ότι η εκτίμηση κινδύνου μπορεί να είναι υπερβολικά περίπλοκη, με μη ρεαλιστικές υποθέσεις σχετικά με πιθανές ευπάθειες. Το εγχειρίδιο παρέχει μια αναλυτική ανάλυση μιας διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου και έχει αναπτυχθεί ως απάντηση σε αιτήματα του κλάδου για ενημερωμένη καθοδήγηση.

Το νέο εγχειρίδιο καλύπτει:

  • καθοδήγηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και μεθοδολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην αξιολόγηση κινδύνου ασφάλειας για να βοηθήσουν τα αεροδρόμια να δώσουν προτεραιότητα και να διαχειριστούν τους κινδύνους
  • μια μελέτη περίπτωσης σχετικά με την απειλή εμπιστευτικών πληροφοριών και παραδείγματα από τα αεροδρόμια σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των αξιολογήσεων κινδύνου και
  • παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές και πραγματική εμπειρία από τα αεροδρόμια μέλη της ACI και ειδικούς στον τομέα.

«Τα μέλη μας μας έχουν πει ότι η εκτίμηση επικινδυνότητας είναι ένας τομέας όπου απαιτείται περισσότερη καθοδήγηση και εκπαίδευση», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACI World Luis Felipe de Oliveira . «Αυτό το εγχειρίδιο συγκεντρώνει βέλτιστες πρακτικές και μεθοδολογίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην αξιολόγηση κινδύνου ασφάλειας που βοηθούν τα αεροδρόμια να προσδιορίσουν τις κορυφαίες προτεραιότητές τους.

«Καθώς η βιομηχανία αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν έχουν ξεχάσει τις πρωταρχικές προτεραιότητες ασφαλών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας. Αυτό το εγχειρίδιο θα βοηθήσει τα αεροδρόμια να διασφαλίσουν ασφαλείς λειτουργίες ακόμη και όταν προσπαθούν να επανεκκινήσουν και να θέσουν τα θεμέλια για μια μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. ”

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει καθοδήγηση σχετικά με την αναγνώριση εύλογων σεναρίων απειλών, την αξιολόγηση της πιθανότητας και του αντίκτυπου μιας επίθεσης, λαμβάνοντας υπόψη μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση του κινδύνου και πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βοηθά επίσης τα αεροδρόμια να προσαρμόσουν την εκτίμηση επικινδυνότητας στη δική τους πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργία τους και την εθνική τους απειλή και εικόνα κινδύνου.

«Με την εφαρμογή μιας σαφούς, συστηματικής διαδικασίας, η διαχείριση των αερολιμένων θα είναι σε θέση να προσδιορίσει με σαφήνεια τις προτεραιότητές τους και να τις επικοινωνήσει με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων του προσωπικού, των ρυθμιστικών αρχών και των πελατών», δήλωσε ο Luis Felipe de Oliveira.

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει συνεισφορές από τη μόνιμη επιτροπή ACI World Security και ACI World Business Partners.

Η παραγωγή του εγχειριδίου χρηματοδοτήθηκε από την G4S .