Το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” παρουσίασε την Τετάρτη σε εναρκτήρια εκδήλωση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου έδωσαν το “παρών” εκπρόσωποι και φορείς του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης, της πόλης και της Περιφέρειας.
Με αυτό το μεταπτυχιακό, το οποίο στήριξαν από την αρχή οι πρυτανικές αρχές όπως επεσήμανε η διευθύντρια του Δ.Π.Μ.Σ και αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ,Στέλλα Κωστοπούλου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μπαίνει δυναμικά στον εκπαιδευτικό χάρτη του τουρισμού της Ελλάδας, από τον οποίο απουσίαζε. “Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια”, όπως σημείωσε.
Επεσήμανε, δε, ότι η προσέγγιση του αντικειμένου είναι διεπιστημονική, καθώς εκτός από το κομμάτι της διαχείρισης και του management των ξενοδοχείων και των άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, που είναι πολύ σημαντικό, υπάρχει η ανάγκη για την ύπαρξη σωστού σχεδιασμού προκειμένου οι θετικές επιπτώσεις του τουρισμού να μένουν στον τόπο και να δημιουργηθούν νέα τουριστικά προϊόντα.
Για τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού της ΠΚΜ, Αλέξανδρο Θάνο, η επιστημονική εκπαίδευση στελεχών στον τουρισμό και η τεχνοκρατική προσέγγιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δίνει τη δυνατότητα για ακόμη πιο στενές συνεργασίες της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο, οι οποίες είναι εξαιρετικά αποδοτικές, όπως φάνηκε άλλωστε από την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου για το Δρόμο του Μεταξιού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
“Ο τουρισμός πλέον με το φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια του υπερκορεσμού ορισμένων προορισμών – σε συνδυασμό με την οικονομία διαμοιρασμού – ή της υποβάθμισης κάποιων άλλων, χρειάζεται την επιστημονική προσέγγιση του πανεπιστημίου από την οποία θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο. Άλλωστε” σημείωσε και πρόσθεσε ότι “χωρίς μελέτη και επαρκή στατιστικά στοιχεία δεν μπορεί να είναι επιτυχημένο το μάρκετινγκ των προορισμών ειδικά όταν υπάρχουν δομικά προβλήματα”.
“Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι δημιουργούνται προγράμματα ακαδημαϊκού επιπέδου γιατί χρειάζονται νέα στελέχη, με εξειδικευμένες γνώσεις”, σημείωσε ο Σπύρος Πέγκας, αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από τον τουρισμό και αυτό δεν είναι τυχαίο. “Έχει προκληθεί από την τουριστική ανάπτυξη που σημειώνεται”, είπε ενώ υπογράμμισε ότι ειδικά η “Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε φάση ωριμότητας και αυτό πλέον είναι εμφανές”.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Ποζρικίδης, διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν δεν υπάρχει η εξειδικευμένη γνώση, η οποία εξασφαλίζει την επιτυχία.
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι σημαντική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρος του Thessaloniki Convention Bureau, Γιάννη Ασλάνη. “Η Θεσσαλονίκη και η κεντρική Μακεδονία πρέπει να σκύψουν πάνω από την αγορά του συνεδριακού τουρισμού, καθώς όπως έχουμε επαναλάβει και στο παρελθόν πρόκειται για τουρίστες που ξοδεύουν τέσσερις φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα που έρχεται για αναψυχή”, είπε επισημαίνοντας ότι όσα περισσότερα είναι τα στελέχη με εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο πιο δυναμική θα είναι και η πόλη στη διεκδίκηση νέων συνεδρίων.
Σημειώνεται, ότι το Δ.Π.Μ.Σ. συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών (επισπεύδον Τμήμα), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Γεωπονίας, Θεολογίας και τη Νομική Σχολή (Μονοτμηματική). Το Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρει τρεις εξειδικεύσεις: “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”, “Περιβάλλον και Αειφόρος Τουρισμός” και “Πολιτιστικός – Θρησκευτικός Τουρισμός”.
Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. “Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη” είναι η παροχή υψηλού επιπέδου εξειδικευμένης γνώσης, η προώθηση βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και η κατάρτιση στελεχών σε θέματα τουρισμού και τοπικής ανάπτυξης, και ειδικότερα στα επιστημονικά πεδία της περιφερειακής ανάπτυξης, της χωροταξίας και του δικαίου, της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και της τουριστικής αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής – θρησκευτικής κληρονομιάς.