Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους σε ακίνητα με βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ξεκινά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τον Μάρτιο σε πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking.com και VRBO.

Η προθεσμία για να δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ένα ακίνητο το οποίο έχει ενταχθεί στις πλατφόρμες για βραχυχρόνιες μισθώσεις λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Μετά, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα προχωρήσουν σε διασταυρώσεις στοιχείων από την εκμίσθωση 130.000 ακινήτων, που έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες ενοικίασης, το περιουσιολόγιο και τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο των ελέγχων

Οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που στέλνουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking και VRBO. Στο «μάτι» των ελέγχων μπαίνουν και όσοι νοικιάζουν τα ακίνητα τους μέσω καταχωρήσεων στα socila media, όπως σε Facebook και Instagram.

Οι ελεγκτές αναζητούν όσους εκμισθώνουν ακίνητα αλλά «κρύβουν» από την εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν ή δηλώνουν μικρότερα ποσά για να γλιτώσουν φόρο.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν ακόμα και τραπεζικοί λογαριασμοί όπως και κάρτες με στόχο την αποκάλυψη «κρυφών» εισοδημάτων.

Πώς θα γίνεται η διασταύρωση εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις

  • Από στοιχεία που διαβιβάζουν οι πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μετά από τη συμφωνία που έχουν κάνει με την ΑΑΔΕ.
  • Από τις κινήσεις των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών ακινήτων.
  • Από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών ακινήτων, όπου θα ελέγχονται πιστώσεις που ίσως υποκρύπτουν είσπραξη κρυφών ενοικίων από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Συμφωνία ΑΑΔΕ με Airbnb, Booking.com και VRBO

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ έχει υπογράψει συμφωνία με την Airbnb, την Booking.com και την VRBO, σύμφωνα με την οποία οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο ιδιοκτήτης / διαχειριστής ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεση του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου τους, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισης τους -σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία- καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

Εάν εντοπιστούν ακίνητα, τα οποία είτε δεν έχουν εγγραφεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. τα στοιχεία των ακινήτων και «Διαχειριστών», από όπου προκύπτει το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσης τους.
Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.