Ενα ακόμη κτίριο στην «καρδιά» της Αθήνας βγαίνει προς αξιοποίηση με ξενοδοχειακή χρήση.
Πρόκειται για το μεγάλο ακίνητο στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να αξιοποιήσει το Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Πρόνοιας των πρώην Εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας και μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, προτίθεται να προχωρήσει στο προσεχές διάστημα και σε διαγωνισμό μακροχρόνιας μίσθωσης.
Αυτή την στιγμή το ακίνητο είναι κενό, ωστόσο ερωτηματικό αποτελεί το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το ξεκαθάρισμα του οποίου εκκρεμεί ήδη από το 2004. Συγκεκριμένα, δεν έχει αναγνωρισθεί από το 2004, οπότε και ιδρύθηκε το σημερινό Ταμείο (ως ΝΠΙΔ) αποτελώντας το διάδοχο του κλάδου Πρόνοιας του τότε ενιαίου Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ (ΤΣΠΑΤΕ), η κυριότητά του: (α) στο 50% εξ αδιαιρέτου του κτιρίου, που κατείχε ο τότε κλάδος Πρόνοιας επειδή είχε συνεισφέρει ανάλογα στην αγορά του κτιρίου, και (β) στο 50% που «μεταβιβάστηκε λογιστικά» στον τότε κλάδο Πρόνοιας κατόπιν «αγοράς», έναντι 29,347 εκατ. ευρώ, από τον κλάδο Σύνταξης του ενιαίου τότε ΤΣΠΑΤΕ. Αποτέλεσμα είναι, μετά από 12 χρόνια, το σημερινό Ταμείο Πρόνοιας να μην έχει ακόμα τίτλους ιδιοκτησίας.
Στη συνέχεια, το ΙΚΑ, ως διάδοχος του πρώην κλάδου Σύνταξης του ΤΣΠΑΤΕ, εμφανίζεται ως διεκδικητής του 50% και μάλιστα το έχει δημοσιοποιήσει στο περιουσιολόγιό του από το 2013, όταν δημιουργήθηκε η ενιαία ηλεκτρονική βάση ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ «Εστία». Στο περιουσιολόγιο του ΙΚΑ το ακίνητο εμφανίζεται ως αυτοτελές πολυόροφο κτίριο, με συνολικό εμβαδό 10.561 τ.μ. (έτος κατασκευής 1958), σε οικόπεδο 1.278 τ.μ., ενώ η αντικειμενική του αξία αντιστοιχεί στα 29,77 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι ο τελευταίος μισθωτής του ακινήτου ήταν η Αγροτική Τράπεζα, η οποία διατηρούσε εκεί ένα από τα κεντρικά της καταστήματα στην Αθήνα, ωστόσο, κατόπιν της ανάκλησης της άδειας και θέσης της ΑΤΕ σε ειδική εκκαθάριση, η τράπεζα Πειραιώς που την διαδέχτηκε, ως καθολικός διάδοχος στην μίσθωση, κατήγγειλε τη μίσθωση και αποχώρησε στο τέλος του 2013.
Η περίπτωση του συγκεκριμένου ακινήτου αναδεικνύει για μία ακόμη φορά το μείζον ζήτημα της απώλειας εσόδων από ακίνητα- φιλέτα που συνδέονται με φορείς του Δημοσίου, ασφαλιστικά ταμεία κ.τ.λ. και παραμένουν αναξιοποίητα ακριβώς λόγω του μή ξεκαθαρίσματος ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Οσοι αντιτίθενται μάλιστα στην αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου σε αυτή τη συγκυρία, προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αφενός θα προσφέρουν χαμηλό μίσθωμα, αφετέρου μπορεί να επιβάλλουν πρόσθετες ρήτρες εξασφάλισης έως ότου ξεκαθαρισθεί το ιδιοκτησιακό.
Πηγή : www.newmoney.gr