Στην ενεργοποίηση ενός νέου πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, για την επανεκκίνηση του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου, καίριας σημασίας για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας που συμβάλει -άμεσα ή έμμεσα- με 21% στο ΑΕΠ και 22% στην απασχόληση της χώρας, προχωρά η Eurobank.
Ειδικότερα η τράπεζα:
- «Παγώνει» τις δόσεις κεφαλαίου για φέτος και για ολόκληρη την επόμενη χρονιά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, για δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019.
- Χορηγεί άμεση ρευστότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε κεφάλαια κίνησης για τις συνολικές ανάγκες του 2020, αξιοποιώντας και τα μέτρα της Πολιτείας για στήριξη & ενίσχυση της ρευστότητας που ήδη εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοστούν.
- Παρέχει στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ήδη από φέτος, τα κεφάλαια κίνησης που απαιτούνται για την επανεκκίνηση και της επόμενης τουριστικής περιόδου του 2021.
- Συνεχίζει απρόσκοπτα τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων επενδύσεων στον κλάδο των ξενοδοχείων, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.
- Προσφέρει αποκλειστικά σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, προνομιακή τιμολόγηση στο πρόγραμμα πιστοποίησης ”CoVid-Shield“, του πρώτου ολοκληρωμένου σχήματος πιστοποίησης για την κατάλληλη εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού, σε συνεργασία με τον διακεκριμένου κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Οργανισμό Πιστοποίησης ΤÜV AUSTRIA. Βοηθά έτσι τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν ευκολότερα τα καινούργια κόστη προσαρμογής στις νέες συνθήκες και να αποκτήσουν σε προσιτή τιμή τη σημαία πιστοποίησης την οποία, φέτος, θα αναζητούν οι τουρίστες κατά την έρευνα αγοράς για τις διακοπές τους στη χώρα μας.
Οι νέες πρωτοβουλίες της τράπεζας παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου και ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, παρουσία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, Γεωργίου Ζανιά και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, Σταύρου Ιωάννου.
Τα “κόκκινα” δάνεια του τουρισμού
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βασιλείου, αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της τράπεζας, η έκθεση της Eurobank στον ξενοδοχειακό κλάδο ανέρχεται σε 1,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 77% ήταν πλήρως ενήμερο μέχρι τις 31/12/2019 και το 23% αφορά προβληματικά δάνεια, ύψους 370 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, το 80% των δανείων αφορά 10 μεγάλα ξενοδοχειακές αλυσίδες. «Τα 7-8 από αυτά είναι ρυθμισμένα, έχουμε προτείνει διαφορετικές προτάσεις και λύσεις για το καθένα, ενώ για 2-3 από αυτά προχωρούν οι νομικές ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αντίστοιχα, η έκθεση της τράπεζας στο κομμάτι του ξενοδοχειακού κλάδου, στην Κύπρο, τη Σερβία και τη Βουλγαρία, ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ, με το πρόβλημα να “μην είναι τόσο έντονο”, όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η διοίκηση της Eurobank.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, η οποία εμφανίστηκε αισιόδοξη για την πορεία του τουριστικού προϊόντος της χώρας, συνεχίζεται κανονικά η χρηματοδότηση των εγκεκριμένων ξενοδοχειακών projects για την τρέχουσα χρονιά με 300 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. κατευθύνονται για την επένδυση στο Ελληνικό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η Eurobank θέτει ως απόλυτη επιχειρηματική προτεραιότητα να πρωταγωνιστήσει στη στήριξη των επιχειρήσεων και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου των ξενοδοχείων – όλων των ξενοδοχείων, μεγάλων, μεσαίων και μικρών – είναι κρίσιμη για τη χώρα και την προοπτική της οικονομίας. Η Eurobank είναι η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού. Όχι μόνον για τις ηλιόλουστες μέρες. Είμαστε η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού και στα δύσκολα».
Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων στο κομμάτι του τουρισμού, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επεσήμανε ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει προς τα τέλη του 2020.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής Group Corporate & Investment Banking της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, δήλωσε: «Η Eurobank στηρίζει διαχρονικά, στην πράξη, την ελληνική τουριστική βιομηχανία και τις συνεπείς επιχειρήσεις, που άντεξαν την πολυετή κρίση στην Ελλάδα και θα ξεπεράσουν και αυτή την πρωτοφανή δοκιμασία. Ως η Τράπεζα του ελληνικού τουρισμού, η Eurobank πρωτοπορεί και ενισχύει το πλέγμα προστασίας για τους επιχειρηματίες πελάτες του ξενοδοχειακού κλάδου, όχι μόνο για τη δύσκολη φετινή χρονιά, αλλά και για το 2021, έτος εξαιρετικά κρίσιμο για την μεσοπρόθεσμη δυναμική ανάκαμψης του κλάδου».
Ο γενικός διευθυντής Retail Banking της Eurobank, Ιάκωβος Γιαννακλής, ανέφερε: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημαντικός πυλώνας του τουρισμού, βρίσκουν στην Eurobank τη συνολική στήριξη που χρειάζονται. Με διορατικότητα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες διευκόλυνσης και ενίσχυσης, ενώ συμμαχώντας με συνεργάτες διεθνούς κύρους, όπως η ΤÜV AUSTRIA, τις βοηθούμε να ανταποκριθούν αξιόπιστα, οικονομικά και ευκολότερα, στα νέα πρόσθετα κόστη προσαρμογής στις απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης».
Οι νέες πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. ευρώ για τη διετή αναστολή δόσεων κεφαλαίου, 250 εκατ. ευρώ για την παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και 300 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις, αφορούν στήριξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους από το χαρτοφυλάκιο ενήμερων ξενοδοχειακών δανείων της τράπεζας.
Στόχος της τράπεζας είναι να συμβάλει με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι πελάτες της να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και η Ελλάδα να κερδίσει το φετινό στοίχημα, να αναδειχθεί ασφαλής προορισμός για το 2020, θέτοντας τις βάσεις μιας δυναμικής και διατηρήσιμης ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.