Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Αυστρία θα κυκλοφορήσει τη νέα γενιά διαβατηρίων τον επόμενο μήνα, με στόχο να έχει ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή στον κόσμο.
Από την 1η Δεκεμβρίου 2023, οι Αυστριακοί δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για το νέο διαβατήριο σε σχεδόν 900 δήμους και περιφερειακές διοικήσεις στη χώρα.

Στον επανασχεδιασμό του δόθηκε ύψιστη προτεραιότητα στα μέτρα προστασίας της ταυτότητας και κατά της πλαστογραφίας.

Όπως αποκάλυψαν οι αυστριακές αρχές, ο σχεδιασμός του έχει αλλάξει εντελώς. Τα νέα διαβατήρια έχουν μια σελίδα δεδομένων από πολυανθρακικό (πλαστικό) με τον κωδικό QR, τον οποίο η χώρα όπως και οι ταυτότητες.
Με τη δωρεάν εφαρμογή «check-at» του υπουργείου Εσωτερικών, ο κωδικός παρέχει εύκολο ηλεκτρονικό έλεγχο.

Με την κυκλοφορία του νέου διαβατηρίου, δεν θα υπάρχουν πρόσθετα τέλη για τους πολίτες.
Επί του παρόντος, το τέλος διαβατηρίου στην Αυστρία είναι 75,90 ευρώ για ενήλικες, 30 ευρώ για παιδιά έως δώδεκα ετών και είναι δωρεάν για παιδιά έως δύο ετών.

Τα διαβατήρια που έχουν εκδοθεί προηγουμένως θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Η αυστριακή κυβέρνηση εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου διαβατηρίου από το 2020, με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από το υπουργείο Εσωτερικών, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας και τα αστυνομικά τμήματα της Κάτω Αυστρίας και του Μπούργκενλαντ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά μέσο όρο δέκα ετών, εκδίδονται περίπου 750.000 διαβατήρια κάθε χρόνο. Το 2027, ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 950.000.

Το αυστριακό διαβατήριο είναι ένα από τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο. Επί του παρόντος, κατατάσσεται στην 17η θέση, βάσει του Passport Index στο VisaGuide.World,  εγγυάται στους πολίτες της είσοδο χωρίς βίζα σε 104 χώρες και είσοδο χωρίς διαβατήριο σε 40 χώρες.
Εν τω μεταξύ, σε 30 άλλες χώρες, στους Αυστριακούς πολίτες μπορεί να χορηγηθεί βίζα κατά την άφιξη (VOA). Ωστόσο, χρειάζονται eVisa σε 20 χώρες και κανονικές σε 21 χώρες.